Ence on Suomen kovimpiin kuuluva e-urheilujoukkue. Counter-Strike: Global Offensive -pelissä lukuisia kansainvälisiä palkintoja kahminut tiimi nauttii arvostusta ja kunnioitusta niin kotimaassa kuin muuallakin. Vuonna 2019 Ence viihtyi kuukausia maailman viiden parhaan ryhmän joukossa.

Sen jälkeen asiat ovat muuttuneet.

Vuosi sitten Ence siirsi Aleksi ”Aleksib” Virolaisen sivuun Miikka ”suNny” Kempin tieltä. E-urheilua tarkasti seuraava sivusto Dot Esports kutsui tapausta vuoden huonoimmaksi pelaajasiirroksi.

Nyt Encen veteraanipelaaja Aleksi ”allu” Jalli ottaa osan vastuusta niskoilleen.

”Ryhmän sisällä oli tunne, että jonkin oli muututtava”, Jalli sanoo HLTV:n haastattelussa. ”Aleksib:n poistamisesta tähän päivään asti jälkikäteen katsottuna voimme sanoa, että poistimme väärän pelaajan.”

Tilastot tukevat Jallin tunnustusta. Virolainen siirtyi OG-joukkueeseen, joka on kohonnut top 10 -sarjaan. Ence puolestaan on pudonnut 30 parhaan joukkueen piiristä, ja tiimi on hävinnyt 10 viimeistä otteluaan putkeen.

Ence yritti paikata epäonneaan rekrytoimalla vuoden 2020 alussa yhden Suomen nousevista tähdistä, Elias ”Jamppi” Olkkosen korvaamaan vähempään rooliin jäävää Sami ”xseveN” Laasasta. Pian Laasanenkin lähti Encestä ja siirtyi kilpailevaan Havu-joukkueeseen.

Viime kuukausina Encestä on lähtenyt kaksi avainpelaajaa. Jani ”Aerial” Jussila lähti lokakuussa terveydellisistä syistä. Marraskuussa Jere ”sergej” Salo poistui motivaation kadottua ja lähti suorittamaan asepalvelustaan.

Jussilan poistumisen syitä on pohdittu Twitterissä laajasti, ja sen jälkeen, kun Jalli käyttäytyi striimissä kyseenalaisin tavoin, painostavan ja kiusaavan joukkueilmapiirin uskotaan olevan yksi avaintekijöistä. Jalli on myöntänyt, että hän ei aina ole ollut paras mahdollinen joukkuekaveri.

Salo menee pidemmälle ja vihjaa Twitterissä, että pelaajakadon takana on painavia syitä.

”En nielisi kaikkea sellaisenaan, mitä Allu sanoo. Hän ei ole niin helppo ja harmiton henkilö kuin miltä vaikuttaa. Siihen on syynsä, miksi hän on Encen ainoa jäljellä oleva alkuperäisjäsen”, Salo tviittaa. Laasanen vaikuttaisi jakavan Salon mielipiteen, sillä hän jakoi tviitin eteenpäin omalla tilillään. Myös Kemppi on jakanut tviitin.

Tämän lisäksi Encen valmentaja Slaava ”twista” Räsänen hyllytettiin sen jälkeen, kun Räsänen sai 15 kuukauden toimitsijakiellon. Räsänen oli jäänyt kiinni kameran toimintaan liittyvän bugin hyödyntämisestä huijaustarkoituksissa vuonna 2017. Encen valmentajana toimii nykyisin Havusta hankittu Saha.