Englannin toiseksi suurimmat poliisivoimat, Suur-Manchesterin poliisi luottaa yhä vanhentuneeseen Windows XP:hen. Asia paljastui tiedon julkisuuteen pohjautuvan Freedom of Information -tietopyynnön seurauksena. Suur-Lontoon alueen poliisi ei suostu paljastamaan omaa laitekantaansa.

Yhteensä 1518 tietokonetta, eli noin 20,3 prosenttia kaikista Suur-Manchesterin poliisin käytössä olevista laitteista käyttää yhä 16-vuotiasta Windows XP:tä. Samasta ongelmasta kärsii suuri osa Englannin julkisesta sektorista, joka budjettileikkausten seurauksena on joutunut laiminlyömään it-hankintojaan.

Microsoft lopetti Windows XP:n tukemisen huhtikuussa 2014, joskin yhtiö antoi tavoistaan poiketen siimaa WannaCry-tartunnan iskiessä. Tuolloin Microsoft julkaisi korjaukset myös Windows XP- ja Vista-käyttöjärjestelmille.

University College Londonin kyberekspertti Steven Murdoch varoittaa Windows XP:n vaaroista. Hänen mukaansa julkitulleet tietoturva-aukot jäävät paikkaamatta, kun Microsoft ei enää jakele päivityksiä samalla tavalla kuin uudemmille Windows-versioille.

Murdoch muistuttaa, että mikäli Windows XP:tä yhä käyttävät laitteet ovat edelleen kiinni internetissä, vaara tietomurrosta tai muusta rikollisesta toiminnasta on erittäin vakava. Jos laitteet on eristetty internetistä, on kyseessä pienempi riski. Vaarana kuitenkin on edelleen turvallisen verkon sisällä leviävä haittaohjelma tai virus, kuten WannaCryn tapauksessa nähtiin.

Syy Windows XP:n käyttöön liittyy poliisin käytössä oleviin erikoissovelluksiin, joiden käyttö täytyy lopettaa tai sovellukset vaihtaa aina käyttöjärjestelmäpäivityksen yhteydessä. Suur-Manchesterin poliisin tavoitteena on siirtyä hiljalleen pois Windows XP:n käytöstä.

Vastaava tietopyyntö, johon Suur-Manchesterin poliisi vastasi, esitettiin myös Englannin suurimmille poliisivoimille, Suur-Lontoon alueen poliisille. Lontoon poliisi kieltäytyi yhteistyöstä, BBC kirjoittaa. Kirjoitimme kuitenkin aiemmin tiedoista, joiden mukaan Lontoon poliisilla olisi yhä käytössään jopa 18 000 Windows XP -tietokonetta.