Investointipankki Morgan Stanleylla uskotaan Applen iPhone-myynnin olevan laskusuhdanteinen ensimmäistä kertaa.

Apple on nauttinut iPhonen menestyksestä sen ensimmäisestä mallista lähtien. Suunta on kuitenkin muuttumassa, mikäli Morgan Stanleyn tekemä ennuste toteutuu. Stanleylla työskentelevä Katy Huberty uskoo, että iPhone-myynti laskee noin kuusi prosenttia vuoden 2016 aikana.

Ensimmäinen, vuonna 2007 julkaistu iPhone myi 1,4 miljoonaa kappaletta. Seuraavaksi julkaistu iPhone 5s myi vieläkin paremmin, vaikka kyseessä oli vain inkrementaalinen parannus, joka ei mullistanut ohjelmistoarkkitehtuuria tai laitteistoa.

Tänä vuonna Apple on myynyt 231 miljoonaa älypuhelinta, joista suurin kiitos menee iPhone 6:n sekä 6s:n menestykselle.

Stanleyn mukaan myyntiluvut kuitenkin laskevat 218 miljoonaan kappaleeseen ensi vuonna. Laskua tulisi noin 5,7 prosenttia. Nyt julkaistu ennuste eroaa Hubertyn laatimasta alkuperäisestä ennusteesta, joka oli 247 miljoonaa laitetta.

Syitä myynnin laskulle on Applen älypuhelimien korkea hinta kansainvälisillä markkinoilla sekä vähentynyt asiakasmäärä: ne käyttäjät, jotka haluavat iPhonen, ovat todennäköisesti jo hankkineet sellaisen.

Mikäli Hubertyn ennuste myynnin laskusta toteutuu, on kyseessä kova isku Applelle, jonka tuloista kaksi kolmannesta tulee älypuhelinmyynnistä, Betanews kirjoittaa.

Päivitys: Morgan Stanley on investointipankki, ei analyysiyhtiö, kuten aiemmin virheellisesti kerroimme.