Kuluttajat voivat jo nyt siirtyä 5g-aikaan. Teleoperaattori Elisa on aloittanut Pohjoismaiden ensimmäisenä 5g-puhelinten myynnin. Elisan 5g-puhelinmallistossa on tällä hetkellä ZTE Axon 10 Pro 5G, OnePlus 7 Pro 5G sekä Huawei Mate 20 X 5G.

Mikrobitti on käsitellyt uusien puhelimien tekniikkaa useassa jutussa. Elisa kertoo, että varsinaisia hittejä 5g-puhelimista ei ole vielä tullut, vaikka ne selvästi kuluttajia kiinnostavatkin.

Iltalehti puolestaan testasi Huawein ja OnePlussan 5g-puhelimia Elisan verkossa pääkaupunkiseudulla. Elisa itse kertoo avoimesti, että parhaat nopeudet saavutetaan tällä hetkellä Turun ja Tampereen 5g-verkossa, sillä nämä kaupungit ovat ”evoluutiossa pisimmällä”.

Tällä hetkellä itse laite ei asetakaan rajoitteita, vaan paljon merkitsee se, missä 5g-puhelinta suunnittelee käyttävänsä.

Lue myös:

Huawei Mate 20 X 5G – jättipuhelin ylistetyllä kameralla

Huawein ensimmäinen Suomen markkinoille saapunut 5g-puhelin on Mate 20 X 5G, joka on päivitetty versio Mate 20 X -puhelimesta, jota ei Suomeen koskaan saatu. Kyseessä on suurella 7,2 tuuman näytöllä varustettu puhelin, joka tuntuu kädessä lähes tabletilta.

Huawei Mate 20 X 5G on varustettu Huawein Kirin 980 -prosessorilla, ja sen ominaisuudet ovat 5g:tä lukuun ottamatta tutut Suomessakin julkaistusta Mate 20 Pro -puhelimesta. Akkun kapasiteettia ei yllättäen ole kasvatettu, vaan sillä on kokoa yhä 4200 milliampeerituntia, mikä riittää mukavasti myös 5g-yhteyden käyttämiseen. Puhelimessa on 256 gigatavua tallennustilaa ja 8 gigatavua käyttömuistia.

5g:n lisäksi yksi puhelimen myyntivalteista on sen erinomainen kamera, joka on yksi markkinoiden parhaimmista. Kyseessä on Mate 20 Prostakin tuttu triplakamera 40 megapikselin pääkameralla, 20 megapikselin laajakulmakameralla ja 8 megapikselin telekameralla.

Huawei Mate 20 X 5G. Huawei

Mitä 5g-nopeuksiin tulee, ovat ne vielä kaukana luvatusta. Eri nopeustestien tulokset heittelivät hieman, mutta keskiarvoksi voidaan sanoa noin 300 Mbps. Enimmillään päästiin yhteyden ollessa puhelimen mukaan täysi, yli 400 Mbps:n nopeuksiin. 5g-verkossa viive oli testauksessa 4g:n viivettä pienempi – usein alle 10 ms.

Helsingissä 5g:n peitto on vielä enintään keskinkertaista. Aivan keskusta-alueella 5g-yhteys on käytettävissä lähes pistemäisissä paikoissa, joista poiketessa siirrytään nopeasti takaisin 4g:hen. Tämän vuoksi akun säästämiseksi tuntuukin järkevältä ottaa 5g käytöstä.

1000 euroa maksava Huawei Mate 20 X 5G tarjoaa tällä hetkellä suurinäyttöisen puhelimen erinomaisella kameralla, mutta pelkän 5g:n puolesta sitä ei välttämättä kannata harkita. Tämä on tietysti vahvasti sidoksissa verkkojen toimivuuteen, eikä laitteeseen.

OnePlus 7 Pro 5G – tehopuhelin erinomaisella näytöllä

Myös OnePlus on lähtenyt vauhdilla mukaan 5g-aikaan. Yhtiö toi Suomen markkinoille hiljattain 5G-version kehutusta OnePlus 7 Pro -puhelimestaan.

OnePlus 7 Pro 5G:tä kädessä pidellessä huomio kiinnittyy heti sen kokoon. OnePlus on saanut sijoitettua antennit puhelimen sisään niin, ettei laitteen kokoa ole kasvatettu OnePlus 7 Prohon verrattuna.

Puhelimen yksi myyntivalteista on sen 6,67 tuuman ja 90 hertsin Amoled-näyttö. Puhelimen käyttö on näytön viritystaajuuden vuoksi todella sulavaa ja OnePlus 7 Prota vähän aikaa käytettyä eron muiden puhelimien näyttöihin huomaa selvästi.

Puhelimessa on Qualcommin tehokas 855 -suoritin, 8 gigatavua käyttömuistia sekä 256 gigatavua tallennustilaa. Akun kapasiteettia ei ole OnePlussankaan 5g-puhelimessa muutettu ”perusversioon” verrattuna. OnePlus 7 Pro 5G:n akulla on kokoa 4000 milliampeerituntia ja se tukee pikalatausta.

Kameraratkaisukin on tuttu OnePlus 7 Prosta: 48 megapikselin pääkamera, 5 megapikselin telekamera sekä 16 megapikselin laajakulmakamera. OnePlus on onnistunut tekemään kuvaamisesta helppoa ja puhelin tuottaa todella kilpailukykyisiä kuvia.

OnePlus 7 Pro 5G. Oneplus

Mitä 5g:hen tulee, on OnePlus Huawein kanssa pitkälti samalla viivalla. Nopeustesteissä puhelimella päästiin myös noin 300 Mbps:n nopeuksiin, mutta vastaavalla paikalla nopeudet jäivät hieman Mate Mate 20 X 5G:stä. Koska testaustilanteessa oli muuttujia, ei tuloksesta voi tehdä suoria päätelmiä. Vieretysten Huawein ja OnePlussan 5g-puhelimia käytettäessä näytti kuitenkin siltä, että Huawein puhelin löysi yhteyden nopeammin kuin OnePlus.

OnePlus 7 Pro 5G:tä käytettäessä puhelimen lämpötila tuntui myös nousevan enemmän kuin Huawei Mate 20 X 5G:n, kun puhelimet etsivät ja käyttivät 5g-verkkoa. Mitään suurta kuumenemista ei kuitenkaan havaittu.

OnePlus on tehnyt OnePlus 7 Pro 5G:stä kilpailukykyisemmän hintansa puolesta. Puhelimen suositushinta on 900 euroa, jolla pääsee hyötymään myös OnePlus 7 Prostakin tutusta, erinomaisesta näyttökokemuksesta.

Koska jo mainitusti paljon riippuu vielä tässä vaiheessa 5g-yhteyksien tarjonnasta, on OnePlus 7 Pro 5G:kin vahvasti ensimmäisen aallon laite, jonka hankkimista voi harkita, jos tietää asuvansa alueella, jossa 5g toimii luotettavasti. Jos OnePlus 7 Pro kiinnostaa, on sen vastaava muistiversio ilman 5g-tukea 150 euroa halvempi.

Testin lopputulemana voi todeta yleisesti, että 5g:ssä on jo otettu isoja askeleita, mutta ihan vielä ei olla siinä pisteessä, että 5g-puhelimen hankkiminen kannattaa. Julkaistavien puhelimien väli on muutenkin sen verran pieni, että kuluttajan saattaa olla parempi odottaa vielä tulevia laitteita, jos 5g-yhteyttä ei ole vielä saatavilla.