Suoritintuotannon jättiläinen Intel esitteli hiljattain uutta kolmeosaista strategiaansa piirivalmistuksessa. Siihen kuuluu Intel-suorittimien valmistaminen Intelin omissa tehtaissa. Sitten on Intel-brändättyjen suorittimien teettäminen alihankkijoilla, kuten TSMC ja Samsung.

Kolmantena on toimiminen alihankkijana muille valmistajille, kuten IBM:lle, Qualcommille ja Googlelle, valmistamalla näille x86-, arm- ja risc-v-suorittimia. Tätä alihankintaa varten Intel perusti Intel Foundry Services- eli IFS-divisioonan, joka on investoimassa 20 miljardia dollaria rakentaakseen kaksi uutta tuotantolaitosta USA:n Arizonaan. Lisäksi myös esimerkiksi Irlannissa sijaitsevaa laitosta laajennetaan merkittävästi. Tässä alihankintaosiossa Intelin kiikarissa on myös Apple.

Apple käytti pitkään Intelin suorittimia Mac-tietokoneissa, kunnes viime kesänä yhtiö ilmoitti luopuvansa lähivuosien aikana x86-arkkitehtuurista ja samalla myös Intel-suorittimista tietokoneissaan. Loppuvuodesta muutos vierähti liikkeelle, kun markkinoille saapuivat ensimmäisen M1-suorittimella toimivat Macit. M1 on Applen omaa suunnittelua, ja sen valmistaa alihankintana TSMC.

Uusista suunnitelmista kertoessaan Intelin toimitusjohtaja Pat Gelsinger on kertonut yhtiön haluavan myös Applen piirivalmistuksensa asiakkaaksi. Kommentti on herättänyt huomiota, sillä Intel on juuri noussut otsikoihin PC-mainoskampanjallaan, joka hyvin näkyvästi pilkkaa Applea ja tämän uusia M1-malleja. BBC kysyi Gelsingeriltä haastattelussa, onko tällainen nokittelu järkevää, jos Applesta halutaan edelleen asiakas yhtiölle.

”Kunnioitamme Applea suuresti. He ovat innovaattoreita. He ovat tehneet uskomattomia asioita tällä alalla. Tim Cook on suuri johtaja. Samalla aiomme olla aggressiivisia kilpailijoita ja aiomme elvyttää PC-ekosysteemiä. Aiomme nauttia olostamme. Aiomme kilpailla aggressiivisesti. Ja aion pitää hyvän huolen asiakkaistani.”

Gelsinger uskoo, että Intel on vahvoilla kilpailussa Applen kaltaisista asiakkaista. Intelin IFS-yksikkö tulee tarjoamaan yhdysvaltalaisia ja eurooppalaisia kilpailijoita aasialaisille piirivalmistajille. Gelsinger uskoo tämän olevan yhtiön vahvuus, kun monet valmistajat ovat tällä hetkellä hyvin pitkälti aasialaisten alihankkijoiden armoilla.