Grafeeni tarjoaa kutkuttavia ominaisuuksia moniin eri käyttötarkoituksiin. Aiemmin sitä on kokeiltu lupaavin tuloksin muun muassa akkutekniikassa, mutta nyt sen hyödyt on löydetty myös tallennusmuistien maailmassa, kertoo Swacash.

Ensin Cambridgen yliopisto havaitsi, että grafeenin avulla voidaan kiintolevyjen tallennustilaa kasvattaa merkittävästi ilman lisäkustannuksia. Lisäksi MIT onnistui kehittämään tekniikan, jolla grafeenia saadaan valmistettua suuria määriä.

Kiintolevyissä grafeenia eli yhden atomin korkuista hiilikerrosta käytettäisiin korvaamaan levyjen nykyiset hiilipohjaiset suojakerrokset. Mitä ohuemmaksi suojakerros saadaan, sitä lähemmäksi pyörivää levyä saadaan magneettinen lukupää, ja näin voidaan kasvattaa levyn datatiheyttä.

Vuodesta 1990 suojakerros on ohentunut 12,5 nanometristä nykyiseen kolmeen nanometriin ja samalla suurin mahdollinen datatiheys on kasvanut nelinkertaiseksi, ollen nyt noin yksi teratavu per neliötuuma.

Grafeenin avulla tuo kerros saadaan vieläkin ohuemmaksi ja datatiheys voidaan kasvattaa jopa 10-kertaiseksi. Lisäksi grafeeni tarjoaa toivotut suojausominaisuudet esimerkiksi kulumista vastaan ja toimii jopa aiempaa parempana suojana korroosiolta.

Perinteiset kiintolevyt voisivat siis tarjota moninkertaisen määrän tallennustilaa ja olla samalla entistä kestävämpiä.