Suomessa on puhuttu etenkin viime päivinä paljon piratismista epäillyille lähetettävistä kirjeistä, joiden saaminen tuntuu tulevan väistämättä kalliiksi. Asiaa voi lähestyä toisinkin.

Suomessa piratismista epäillyt voivat saada lakitoimistolta kirjeen, jossa piratismisyytöksen olla esitetään vaatimus korvauksen maksamisesta. ”Sopusumma” on satoja, jopa tuhansia euroja. Jos ei halua maksaa, summaa voi yrittää neuvotella alhaisemmaksi tai koettaa onneaan markkinaoikeudessa.

Oikeudenkäynti ei välttämättä kannata. Eräässäkin tapauksessa yli 8000 euron korvaus kyllä pieneni oikeudessa 600 euroon, mutta päälle lätkäistiin maksettavaksi vastapuolen oikeudenkäyntikuluja 32 000 euroa. Lopputulosta ei tuomitun osalta voi voitoksi kuvailla.

Torrentfreak kirjoittaa, että Britanniassa ollaan juuri ottamassa käyttöön operaattorien lähettämät piraattikirjeet. Niissä ydinajatuksena näyttää olevan valistuksen jakaminen.

Operaattori lähettää piratismista epäillylle kirjeen, jossa kerrotaan epäilyksestä. Mukana on linkki sivulle, jolla tarjotaan valistusta niin piratismista kuin kirjekäytännöstäkin. Jos epäilty parantaa tapansa, asia jää tähän. Jos ei, uusi kirje tulee 20 päivän kuluttua.

Vaikka kirjeitä putoileekin, uhkaa rangaistuksesta niihin ei sisälly. Pakettiin kuitenkin kuuluu lupaus siitä, että jos vastaanottaja ei anna vuoteen aihetta uuteen kirjelmöintiin, hänen nimensä pyyhitään piraattiepäiltyjen listalta.

Toki kannattaa muistaa, etteivät brittipiraatitkaan ole turvassa mahdollisilta oikeusjutuilta ja korvausvaatimuksista, vaikka kirjeet heitä kohtelevatkin silkkihansikkain.

Lähde: Tivi