Yhdysvalloissa Texasin osavaltiossa työskennellyt Facebookin sisältömoderaattori sai tällä viikolla tarpeekseen somejätin käytännöistä ja irtisanoutui. BuzzFeedin toimittaja Ryan Mac julkaisi Twitter-tilillään ex-työntekijän tilitykseksi väitetyn viestin irtisanoutumisen taustoista.

Ex-työntekijä ilmaisi pettymyksensä muun muassa Facebookin haluttomuuteen tarjota kunnollisia mielenterveyspalveluita moderaattoreille. Lisäksi häntä hiersi se, ettei sisältöä moderoivien ihmisten ja moderointisäännöistä päättävien henkilöiden välillä ole käytännössä minkäänlaista keskusteluyhteyttä.

Ex-moderaattorin mukaan Facebook on julkisen painostuksen myötä parantanut moderaattorien kohtelua ja palkannut heidän tuekseen muun muassa osaavia hyvinvointivalmentajia. Hän näkee toimenpiteet kuitenkin edelleen riittämättöminä, sillä hyvinvointivalmentajien aika on rajallista ja heidän pakeilleen on hankala päästä lyhyellä varoitusajalla.

”Syvään hengittäminen ja itsensä kuvitteleminen tyynelle rannalle saattaa mahdollistaa työpisteelle palaamisen, mutta stressiperäiseen unettomuuteen siitä ei ole juurikaan apua”, ex-työntekijä päivittelee.

”Sisältömoderaattoreille maksetaan siitä, että he katsovat ihmiskunnan pahimpia hirveyksiä kahdeksan tuntia päivässä. Meidän tehtävänämme on seistä pommituksen kohteena etulinjassa suojellen Facebook-käyttäjiä mahdollisilta traumoilta.”

Business Insiderin mukaan Facebook työllistää yli 15 000 sisältömoderaattoria, joista suurin osa tekee työnsä alihankkijoiden kautta. Alihankkijoiden käyttö on johtanut ex-moden mukaan siihen, että sisältöä eniten katselevilla ihmisillä on kaikista vähiten valtaa siihen, millaisin säännöin julkaisuja siivotaan. Asioista päättävät kun ovat Facebookin – eivät alihankkijoiden – palkkalistoilla.

Irtisanoutuneen työntekijän mukaan moderaattoreiden pyytämiin toimenpiteisiin ryhdytään Facebookilla usein kuukausien viiveellä. Suorien yhteydenottojen moderointisäännöistä vastaaviin tiimeihin kerrotaan olevan rangaistuksen uhalla kiellettyjä.

The Wall Street Journal listasi muutama vuosi sitten Facebook-sisältömoderaattorin työn kaikkein huonoimmaksi koko teknologia-alalla. Vuonna 2020 Facebookin ja moderaattorien välinen oikeuskiista päättyi sopuratkaisuun, jossa Facebook suostui maksamaan kymmenille tuhansille moderaattoreille korvauksia aiheutuneista mielenterveysongelmista yhteensä 52 miljoonaa dollaria.