Apple-pomo Tim Cook oli muiden teknologiajättien johtajien kanssa Yhdysvaltain kongressin kuultavana viime viikolla. Kuuleminen liittyi kilpailulainsäädäntöön ja siihen, käyttävätkö Apple, Facebook, Google ja Amazon mahtiasemaansa väärin ja kilpailijoiden vahingoksi.

Apple joutui tulilinjalle etenkin App Storen käytäntöjen vuoksi. Se perii 30 prosentin välityspalkkion kaikista sovelluskauppansa kautta tehdyistä ostoista. Tätä ovat kritisoineet etenkin ne, jotka menettävät näin Applen taskuun palvelujensa kuukausimaksuista kolmanneksen, jos laskutus hoidetaan App Storen kautta. Kun esimerkiksi Applen oma musiikkipalvelu kilpailee Spotifyn kanssa, käytäntö ei kovin somalta kuulosta.

Aiheesta on ampunut nyt täyslaidallisen pelijätti Epic Gamesin toimitusjohtaja Tim Sweeney Bloombergille antamassaan haastattelussa, 9to5Mac kirjoittaa.

”Applen pelikenttä on epäreiluin teknologiatuotteiden historiassa” Sweeney tykittää. Hänen kritiikkinsä kohdistuu ahneena pidetyn välityspalkkion lisäksi siihen, ettei Apple hyväksy sovelluskauppaan omien tuotteidensa kanssa kilpailevia sovelluksia. Ja muualta niitä ei voi ladata. Android-puhelimiin sentään saa ladata sovellukset mistä haluaa Googlen estämättä – vaikka se ei tietoturvasyistä usein viisasta olisikaan.

Sweeney sanoo yrittäneensä neuvotella Applen kanssa tilausmallista useita kertoja, mutta yhtiö ei ole ottanut avauksia kuuleviin korviinsa.

Epic avasi toista vuotta sitten oman Epic Games Store -pelikauppansa, joka haastaa ladattavien pelien markkinaa pitkään hallinnutta Steamia. Sweeney kertoo olleensa yhteydessä Appleen pelikaupan julkaisemisesta myös iOS-alustalle, mutta vastauksena oli vain tyrmäyskirje Applen lakiosastolta.

Sweeneyn ei välttämättä kannattaisi moittia toisten käytäntöjä aivan hillittömästi, sillä myös Epic Games Storen rohmuamat pelien yksinoikeudet ovat aiheuttaneet pahaa vertaa.