Kuten Engadget sanoo, selainkehittäjä Opera haluaa esiintyä parrasvaloissa eettisenä ja tunnollisena vaihtoehtona. Sen sivuprojekteista ei voi sanoa samaa.

Hindenburg Research on julkaissut raportin, jonka mukaan Operan neljä Android-sovellusta rahastavat köyhien ahdingolla.

Intiassa, Keniassa ja Nigeriassa julkaistut CashBean, OKash, OPay ja OPesa tarjoavat tapoja saada hyviä lainoja kohtuullisilla ehdoilla, mutta lupaukset petetään hyvin nopeasti.

Esimerkiksi OPesa vannoo lainan vuosikoron olevan korkeintaan 33 prosenttia, mutta todellisuudessa ne voivat kohota 438 prosenttiin.

Laina-ajoissakin puliveivataan huolella: takaisinmaksuaikaa luvataan kolmesta kuukaudesta vuoteen, mutta rahoja karhutaankin takaisin jo parissa viikossa. Vaikka maksu myöhästyisi vain päivän, korko saattaa pompata 876 prosenttiin.

Näiden lisäksi sovellukset ilmeisesti ryöväävät puhelimista käyttäjän kontaktien tietoja ja häiriköivät perheenjäseniä, ystäviä ja muita tuttavia niin puheluin kuin tekstiviesteinkin, ja kehottavat heitä painostamaan lainan ottanutta henkilöä maksamaan lainansa takaisin.

Samalla uhkaillaan lakitoimilla, joista koituvat seuraamukset romuttaisivat etenkin nuorten haaveet hyvästä urasta.

Hindenburg epäilee, että Opera käyttää lainasovelluksiaan pumpatakseen päätulonlähteensä eli Opera-selaimen heikolta näyttävään voittomarginaaliin enemmän elämää.

Hindenburgin mukaan yhtiö on myös kipannut miljoonia dollareita Operan toimitusjohtajan omiin sovelluksiin ja omistuksiin, huolimatta niiden epäselvistä toimenkuvista ja hämäristä toimintatavoista.

Mikäli Hindenburgin raportti pitää paikkansa, Opera on nopeasti pahoissa vaikeuksissa. Tällaiset lainasovellukset rikkovat törkeästi Googlen käyttöehtoja, joten Google taatusti kiskaisee Operan lainasovellukset Play Storesta. Se saattaa myös jäädyttää Operan muut toimet voidakseen varmistaa, että yhtiö ei syyllisty muihin konnuuksiin.

Tämän lisäksi Operan maine olisi täysin mennyttä, ja voisi hyvin sysätä yhtiön lopulliseen syöksykierteeseen.

Opera kiistää Hindenburgin syytteet ja kutsuu raporttia yritykseksi shortata Operan osakkeita, eli Operan osakkeita myydään kalliilla, julkaistaan skandaali joka laskee Operan pörssikurssia, ja sitten ostetaan merkittävästi halvempia osakkeita.

Engadgetin mukaan Hindenburgin esittämä todistusaineisto vaatii Operalta kuitenkin perusteellisempaa vastausta kuin pelkkä nätisti kirjoitettu vastine.