Epic Gamesin perustajajäsen Tim Sweeney ehti jo aiemmin tyrmätä Microsoftin UWP-alustan (Universal Windows Platform). Uudessa haastattelussa Sweeney maalailee edelleen yhtä synkkää kuvaa.

Edge Magazinen haastattelussa Sweeney valottaa omia ajatuksiaan koskien Microsoftin Windows 10 -käyttöjärjestelmää sekä universaalia Windows-alustaa. Näkemykset ovat yhä samanlaisia kuin maaliskuussa, jolloin Sweeney otti viimeksi asiaan kantaa.

”Tällä hetkellä Windows-sovelluksille on tarjolla kaksi erilaista ohjelmointialustaa, joista jokaisen kehittäjän on valittava vain toinen. Jokainen [Valven] Steam-sovellus, jokainen peli viimeisen muutaman vuosikymmenen aikana, on perinteinen win32-sovellus. Se on ollut vastuullinen paitsi nykyisestä eläväisestä ohjelmistomarkkinasta, myös haittaohjelmista. Mikä tahansa sovellus voi olla virus. Universaali Windows-alusta on nähty sen vastalääkkeenä – se on hiekkalaatikko, paljon suljetumpi ympäristö. Riskinä on se, että mikäli Microsoft onnistuu houkuttelemaan [sovelluskehittäjät] uwp:n pariin, sulkee se samalla pois win32-sovellukset. Jos he onnistuvat tässä, on seuraava askel paljon helpompi ottaa: kaikkien sovellusten ja pelien levittäminen vain Windows-sovelluskaupan kautta”, Sweeney selittää näkemyksiään.

”Kun siihen pisteeseen päästään muuttuu pc-alusta suljetuksi ympäristöksi. Ei siinä kuitenkaan niin tule käymään, että eräänä päivänä Microsoft vain vääntää katkaisimesta ja Steam-alusta lakkaa yhtäkkiä toimimasta. Tämä toteutetaan paljon salamyhkäisemmin vaivihkaisten manöövereiden avulla. Microsoft pyrkii tekemään vanhojen win32-sovellusten käytöstä vähän kerrallaan entistä hankalampaa ja samaan aikaan he yrittävät päästä monopoliasemaan uusien sovellusten suhteen”, hän jatkaa.

”Hitaasti seuraavan viiden vuoden aikana he pakkopäivittävät Windows 10:tä päivityksillä, jotka hitaasti ja progressiivisesti kaivavat maata Steamin kivijalan alta. He eivät koskaan tule rikkomaan sitä täydellisesti, mutta he pyrkivät tekemään Steamin käytöstä niin vastenmielistä, että käyttäjät alkavat hyljeksiä sitä niin bugisena, että Windows-sovelluskauppa nähdään jo hyvänä vaihtoehtona. Juuri niin he ovat toimineet aiemminkin muiden kilpailijoiden suhteen toisilla osa-alueilla. Nyt he toimivat siten Steamin kohdalla, ja se on vasta alkanut näkyä. Microsoft ei välttämättä ole riittävän kykeneväinen saavuttamaan tavoitettaan, mutta he todellakin yrittävät”, hän päättää.

Microsoft ei Sweeneyn kritiikkiä kuitenkaan niele. Xbox-pomo Phil Spencer ehti ilmoittaa jo aiemmin, että uwp on kaikille sovelluskehittäjille avoin alusta ja alustalle rakennettuja sovelluksia voidaan jaella minkä tahansa sovelluskaupan kautta, Neowin kirjoittaa.

Todennäköisesti Microsoft ottaa piakkoin kantaa myös Sweeneyn uuteen täyslaidalliseen, joten luvassa lienee nokittelua koko rahan edestä.