Brittiläinen valokuvaaja ja laskennallisen biologian asiantuntija Andrew Steele on julkaissut hiljattain omalla Youtube-kanavallaan videon kiehtovasta optisesta harhasta (videoupotus alla).

Harhassa katsoja tuijottaa ensin parisenkymmentä sekuntia kuvaa, jonka tarkkuus ei ole kovin suuri, mutta jossa luonnolliseen maisemaan verrattuna vastakkaiset ja räikeästi ylikylläiset värit. Kun kuva sitten muuttuu yhtäkkiä teräväksi mutta sataprosenttisen harmaasävyiseksi, tosiasiallisesti mustavalkoinen kuva näyttää ihmissilmään aidon väriseltä ja sävyiltään tasapainoiselta.

Kirjoittajan kokemuksen perusteella harha säilyy vähintään useita sekunteja, jos katseen pitää kiinni samassa kohdassa. Illuusio katoaa, jos katsetta liikuttaa.

Harha perustuu siihen, että aivot ja silmät sopeutuvat samanlaisena pysyvään näkymään tuottamalla vastavärin signaalia. Koska illuusiossa näkymä on todelliseen nähden vastakkaisen värinen, lopputuloksen värit muistuttavat oikeita.

Steele selittää videollaan, että sama mekanismi auttaa näköaistiamme sopeutumaan vaihteleviin valaistuksen värisävyihin päivän aikana sekä varjosta auringonpaisteeseen mentäessä.

Videosta uutisoi valokuvaussivusto Petapixel.