Ahdistako ajatus siitä, että sovellukset keräävät tietoja puhelimestasi? Vaikka kaikkea tietojen keräämistä on hankala kiertää, niin iPhone-käyttäjä voi parilla asetuksella vaikuttaa hänestä kerätyn personoidun datan luonteeseen ja määrään, The Verge kirjoittaa.

”Applen mainosalusta ei seuraa sinua. Se on suunniteltu suojaamaan yksityisyyttäsi eikä seuraa sinua muiden yritysten apeissa tai verkkosivuilla”, Apple kertoo toimittamastaan mainonnasta.

Tästä huolimatta Apple käyttää käyttäjältä kerättyjä tietoja mainonnan räätälöintiin. Voit ottaa räätälöidyt mainokset pois käytöstä polusta Asetukset -> Tietosuoja -> Applen Mainonta.

Mikäli sovellusten turhanpäiväinen seuranta ärsyttää, kannattaa suunnata polkuun Asetukset -> Tietosuoja -> Sijaintipalvelut, josta voit sovelluskohtaisesti päättää, mitä paikkatietoja ohjelmat keräävät. Voit ottaa sijaintipalvelut myös kokonaan pois päältä.

Mikäli hukkaat puhelimesi voit käyttää Find My iPhone -toimintoa siitä huolimatta, että olet ottanut sijaintipalvelut pois käytöstä.

Kolmanneksi suuntaa polkuun Asetukset -> Safari. Selaa kohtaan ”Tietosuoja ja suojaus”. Tässä osiossa olisi syytä olla kytkettynä päälle ”Estä tietojen seuranta sivujen välillä”. Tämä estää kolmannen osapuolen evästeiden seurannan sivustojen välillä.

Halutessasi klikkaa päälle myös ”Estä kaikki evästeet”. Tämä estää suurimman osan sivustojen seurannasta, mutta toisaalta se hankaloittaa joidenkin sivujen käyttöä. Harkitse siis tarkkaan, haluatko ottaa asetuksen käyttöön.

Lopuksi suuntaa polkuun Asetukset -> Yleiset -> Appien päivitys taustalla. Apple on laitteen tehdasasetuksissa määritellyt, että sovellukset voivat päivittää sisältöään siitä huolimatta, että ne eivät ole päällä. Osa sovelluksista tarvitsee tausta-ajoa toimiakseen kunnolla, mutta taas osa sovelluksista ei ainakaan käyttäjän näkökulmasta tee mitään järkevää näillä oikeuksilla.

Voit tästä valikosta klikkailla taustapäivitysoikeuksia pois päältä. Toinen vaihtoehto on katkaista oikeus kaikilta sovelluksilta. Tämä ei välttämättä ole kovin järkevää, sillä osa alustoista tarvitsee toimiakseen lupaa taustalla päivittymiseen. Esimerkiksi kameran kuvat eivät päivity Google Kuviin, mikäli mainitut oikeudet ottaa pois kyseiseltä työkalulta.