Facebookissa mylläävät valeuutiset ovat kuohuttaneet etenkin eri vaalien aikaan. Facebook onkin lähiaikoina pyrkinyt vahvistamaan omaa rooliaan virheellisen tiedon leviämistä vastaan taistelevana osapuolena.

Maanantaina se julkaisi joukon hankkeita, joiden tarkoituksena on tutkia sosiaalisen median vaikutusta demokratiaan.

Facebook ei itse aio osallistua tutkimuksen tekoon. Sen sijaan se rakentaa menetelmää, jolla jakaa palveluun liittyvää dataa tutkijoiden käyttöön.

Facebook vakuuttaa rakentavansa menetelmän niin, että se suojaa käyttäjien yksityisyyttä. Se on myös tutkinut erilaisia turvatoimia ja testannut niiden pitävyyttä.

”Pääsy tietokantoihin tapahtuu vain turvaportaalin kautta. Portaali hyödyntää kaksivaiheista vahvistusta sekä virtuaalista erillisverkkoa eli vpn:ää”, Facebook kertoo.

Kun turvatoimet on saatu valmiiksi, tutkijat pääsevät rajapinnan kautta käsiksi Facebookin CrowdTangleen ja mainoskirjastoon sekä lopulta anonymisoituun url-aineistoon.

CrowdTanglen kautta tutkijat voivat seurata uutisten ja muiden julkisten viestien suosiota sosiaalisten medioiden alustoilla. Mainoskirjastossa on tietoa politiikkaan liittyvistä mainoksista tai muista julkaisuista.

Url-aineisto puolestaan sisältää ne verkko-osoitteet, joita vähintään 100 käyttäjää on jakanut Facebookissa. Tästä materiaalista on poistettu kaikki henkilöihin yhdistettävissä oleva tieto, Facebook kertoo.

Tietoihin käsiksi pääseviä tutkijoita on valittu yhteensä 60. He edustavat 30 akateemista instituutiota 11 maassa. Facebookin kumppanit Social Science One ja Social Science Reasearch Council ovat suorittaneet valinnan.

Facebookin yhteistyö Social Science Onen kanssa alkoi viime vuonna, kun yhtiö salli tutkijoille pääsyn laajaan, jaettuja linkkejä sisältävään tietovarastoon, uutisoi The Verge.