Koronapandemian myötä suurin osa yliopistoista on siirtynyt etäopetukseen. Läppärin välityksellä järjestettävät luennot avaavat paitsi uusia mahdollisuuksia yleisön koon ja sijainnin suhteen, vaikuttavat myös mahdollistavan kuolleiden opettajien luennot, kirjoittaa The Register.

Montrealin Concordia-yliopiston kanadalainen opiskelija Aaron Ansuini koki järkytyksen huomatessaan erään professorinsa kuolleen jo kaksi vuotta sitten.

Ansuini oli yrittänyt lähettää professorille sähköpostilla kysymyksiä luentoon liittyen ja samalla googlannut tämän nimen. Hakutuloksista löytyi vuodelle 2019 päivätty muistokirjoitus.

Professori François-Marc Gagnon oli toden totta menehtynyt 83-vuotiaana, mutta yliopisto oli päättänyt jatkaa tämän luennoista tehtyjen videotallenteiden näyttämistä, mikä oli yliopiston yhteistyöprojekti KnowledgeOne-konsulttiyhtiön kanssa. Edes kurssin ohjaajana toiminut Marco Deyasi ei ollut tietoinen Gagnonin kuolemasta, hän vain luuli tämän eläköityneen.

Yliopiston mukaan Gagnonin verkkokurssi kehitettiin jo ennen pandemian alkua ja taltioituja luentoja käytetään edelleen oppimateriaalina, eikä Gagnon siis ole kurssin vastuuhenkilö. Koska hän oli kuitenkin kurssin kehittäjä, on hänet merkitty sen professoriksi.