Kuten hyvin tiedetään, liikkumisrajoitukset purevat kaikkialla maailmassa. Pandemian leviämisen hillitsemiseksi yritysten toimipisteitä on suljettu yksi toisensa perään ja väki on jäänyt koteihin töidensä kanssa painiskelemaan. Toimistojen kahviautomaateilla on arkisinkin autiompaa kuin ikinä ennen.

Kotitöitä tekevien pitää sopeutua työelämän uusiin realiteetteihin ja huolenaiheisiin. Kulissien takana tätä siirtymää valmistelleille it-päättäjille ja heidän tiimeilleen etätyön trendi on vasta ensi askel työelämän pitkällä marssilla.

Seuraavassa ZDnetin haastattelemat asiantuntijat ovat koonneet 10 kohdan muistilistan etätöitä järjestelevien it-pomojen avuksi. Näillä opeilla firma pidetään pinnalla muuttuvissakin oloissa.

Pane prioriteetit uuteen järjestykseen

Äkillinen siirtymä etätyön moodiin on sekoittanut useimpien it-päättäjien pakkaa monella tapaa, aina töiden uusista järjestelyistä it-budjettien riittävyyden varmistamiseen.

Forresterin analyytikko Guannan Lu neuvoo it-päättäjiä varaamaan tarpeeksi rahaa siihen, että yrityksen tärkeimmät toiminnot kyetään hoitamaan myös etäoloissa, jolloin tiettyjä palveluja kulutetaan väistämättä enemmän.

"Esimerkiksi pilvipalvelujen käyttöä pitää seurata päivittäin. Samoin laajakaistayhteyksien riittävyyttä vpn-yhteyksien kulutuspiikeissä. Videokonferenssit ovat kalliita, joten on hyvä ajatus korvata työntekijöille heidän kotiyhteyksistään aiheutuvat kulut", Lu sanoo.

Varmista it-tuen riittävyys

Sylimikroja uhkaavat kotona ihan eri vaarat kuin toimistoissa. Kahvia kaatuu ja laitteita rikkoutuu enemmän kuin ennen. Etäkoulua käyvä jälkikasvu voi muun tekemisen puutteessa kiinnostua isin tai äidin työkoneesta, usein tuhoisin seurauksin.

Niin tai näin, digijohtajat saavat varautua it-tuen tarpeen kasvuun etätöissä. Forresterin Lu kehottaa it-johtajia ottamaan selkoa laitetoimittajien ja huollon palvelujen riittävyydestä. Jo nyt on käynyt ilmi, että laitevalmistajien jakeluketjujen tökkimisen takia rautapuolen tavaraa ei niin vain ole saatavilla.

Älä tingi tietoturvasta

Vaikka päätöksiä tehdään kiireessä ja kovan paineen alla, on tietoturva pidettävä aina mielessä. Poikkeusolot tarjoavat oivan temmellyskentän kyberrikollisille, minkä myös covid-19-kriisi on jo osoittanut.

Kotitöiden myötä phishing-tapaukset, palvelunestohyökkäykset, kiristyshaittaohjelmat ja muut riesat vain yleistyvät tulevina viikkoina. Forresterin Lu pitää nimenomaan tietoturvasta huolehtimista cio:n tärkeimpänä velvollisuutena kaikissa oloissa.

Tarjoa tarpeeksi työkaluja

Digipomoilla on paineita varmistaa viestinnän ja yhteistyön perustyökalujen riittävyys nykyoloissa. Tämä koskee erityisesti sellaisia firmoja, jotka eivät ole vielä edenneet digitalisaation matkallaan kovin pitkälle.

Forresterin Lu listaa viestinnän perustyökaluiksi videoneuvottelut, puhelut, tiedostojen yhteiskäytön (file sharing) ja tiimin sisäisen viestinnän. Näiden ohella on olemassa lukuisia yritystason palveluita, joista cio:n pitää valita firmalle parhaiten sopivat - ja varmistaa niiden laatu ja kapasiteetti - myös maanantaiaamujen kysyntäpiikissä.

Älä oleta liikoja muiden osaamisesta

It-johtajan ei pidä tehdä sitä virhettä, että hän luulee kaikkien työntekijöiden olevan yhtä hyvin perillä uusimmista online-resursseista. It-tiimit joutuvatkin selvittämään joillekin etätyöläisille laitteiden tai palveluiden toimintoja ihan perusasioista alkaen.

Jokainen on joskus käyttänyt videoyhteyttä ensi kerran ja tämä asia it-tiimien jäsentenkin pitää muistaa väkeä valmentaessaan.

Kaikkiin kysymyksiin pitää vastata

Etätöissä ihmisille tulee niin paljon kysyttävää, että joskus näitä varten pitää perustaa lähes tulkoon erityinen kriisinhallintayksikkö. Omaa taakkaansa helpottaakseen cio:n kannattaa laatia lista vastauksista ja ohjeista väkeä useimmin askarruttaviin ongelmiin.

Britanniassa Leedsin kaupunki siirsi äskettäin 10 000 työntekijää etätöihin. Siinä rytäkässä huomattiin, että ihmiset reagoivat paremmin yksinkertaisiin video-ohjeisiin. Minuutin mittaisilla videoilla työntekijöitä neuvottiin ratkomaan etätöiden teknologisia pulmia.

Neuvo työkalujen käyttöä

Uudet työkalut ovat yksi asia ja niiden tehokas käyttö on sitten ihan toinen juttu. Etätyön tehokkuus vaatii taitojen lisäksi uutta yrityskulttuuria, sanoo Gartnerin analyytikko Suzanne Adnams.

"Digijohtajilla on kova työ vakuuttaa omat tiiminsä muutosten suunnasta ja niiden tarpeesta. Vasta tämän jälkeen voidaan keskittyä toiminnan tehokkuuteen ja tuottavuuteen", Adnams sanoo.

Hän suosittelee it-johtajia etenemään pienin askelin ja keskittymään tehokkuustavoitteissaan saavutettavissa oleviin lyhyen aikavälin päämääriin.

Viesti enemmän kuin ikinä ennen

Yritysviestinnän pilvipalveluja tarjoavan Boxin cio Paul Chapman tähdentää viestinnän merkitystä tiimien iskukyvyn säilyttämisessä. Chapmanin mielestä itsekseen työskentelevien henkilöiden tilanteita pitää säännöllisesti seurata, jotta esimerkiksi työuupumuksen oireisiin voidaan puuttua ajoissa.

Myös Gartnerin Suzanne Adnams ja Forresterin Martha Bennett kehottavat it-pomoja pitämään alaisiinsa enemmän yhteyttä kuin ennen, ja uusilla, luovilla tavoilla.

"Etätyöt ovat monille stressin aihe ja siksi johtajien on yritettävä tarjota ihmisille jotakin tavallista tai normaalia näinä poikkeuksillisina aikoina", Bennett aprikoi.

Anna alaisille liekanarua

Edelliseen liittyen Bennett kehottaa digipomoja luottamaan ihmisiin antamalla heille vapauksia. Hänen mielestään suurin osa työntekijöistä osaa toimia vastuullisesti silloin, kun organisaatio heidän panostaan eniten tarvitsee.

Työntekijöitä on hyvä muistuttaa vaikkapa siitä, että poikkeusoloissa firman normaaleja käyttäytymissääntöjä on saatettu lieventää. Etätyötä tekeviä ei moitita, jos lapset leikkivät tai koira haukkuu kesken asiakkaan kanssa käytävän puhelinkonferenssin.

Varaudu uusiin muutoksiin

Forresterin Bennett korostaa sitä, että nykyisestä pandemiasta ja sen voittamisesta pitää oppia kaikki mahdollinen. Covid-19 ei varmasti jää ainoaksi yritysten sitkeyttä ja liiketoimintojen jatkuvuutta koettelevaksi riesaksi.

Bennettin mielestä tästä kriisistä pitää muistaa ainakin se, että kaikkien firmojen cio:lla pitää olla tuhojen torjuntasuunnitelmat (dr, disaster recovery plans) valmiina pöytälaatikoissaan. Ja se, että näissä strategioissa pitää varautua todella odottamattomiin mutkiin.

Lyhyellä sihdillä digijohtajien tavoitteena on siis pitää valot päällä ja bisnesten rattaat pyörimässä. Pidemmällä aikavälillä liiketoimintojen jatkuvuus (bc, business continuity) nousee avainasemaan.

"Nykyisessä kriisissä on huomattu, että vahva ja toimiva dr-suunnitelma on aivan kullanarvoinen asia. Kun firman perusasiat ovat kunnossa, cio voi keskittyä tiimiensä toimintaan ja ihmisten tarpeisiin", Bennett summaa etäpomon muistilistan asiat.