Kotikonttoreissa otetaan usein suurempia riskejä kuin toimistoissa it-osaston ja tietoturvan tiimien valvovan silmän alla työskenneltäessä. Kyberturvayhtiö Tessianin tutkimuksen mukaan 52 prosenttia kotona työskentelevistä sanoo syystä tai toisesta kiertävänsä yrityksen tietoturvan käytäntöjä.

Tessianin tuoreen The State of Data Loss -selvitys osoittaa, että jo it-osaston valvonnan ulkopuolella työskentely saa ihmiset ottamaan suurempia riskejä kuin mitä he muuten tekisivät. Kotona ja omilla laitteilla toimittaessa tuntuu siltä, että it-osaston tietoturvasta antamilla ohjeilla ei ole aina niin väliä, ZDnet kirjoittaa.

Ja vaikka sääntöjä ei kierrettäisi tarkoituksellisesti, on kotona monia häiriötekijöitä, jotka nakertavat tietoturvaa. Tälläisia voivat olla lapset tai asuinkumppanit tai pelkästään se, että kotikonttorin järjestelyt ovat tuiki erilaiset kuin toimistossa. Ulkoisilla tekijöillä on siis merkitystä tietoturvan kannalta.

Eräät Tessianin kyselyyn vastanneista pitävät kyberturvan lepsuilun syinä tiukkoja aikatauluja ja paineita suoriutua kotona tehtävistä töistä nopeasti.

Kyberturva on entistä tärkeämpää

Firman tietoturvan käytäntöjen kiertämiseen riittää siis syitä. Monissa tapauksissa it-osastojen ohjeiden katsotaan yksinkertaisesti rajoittavan kotona tehtäviä it-töitä liiaksi; töistä ei selvitä tehokkaasti ja tuottavasti, jos kaikkia sääntöjä noudatetaan orjallisesti.

Tessianin toimitusjohtaja Tim Salder huomauttaa, että sääntöhin sopeutumattomat etätyöläiset vaarantavat koko työpaikkansa datan, varsinkin näissä poikkeusoloissa, joita hakkeritkin mielellään käyttävät hyväkseen.

"Ihmiset luulevat toimivansa tehokkaasti kiertäessään tietoturvan määräyksiä. Mutta ei tarvita kuin yksi väärään osoitteeseen lähetetty sähköposti, suojaamaton tiedosto tai heikko salasana, ja käsissä saattaa olla arvaamattomia tappioita aiheuttava täysimittainen tietomurto", Salder sanoo.

Pomot ovat pahimpia pelaajia

Toinen tutkimus valottaa kiinnostavalla tavalla sitä, mihin etätöissä aika oikein kuluu. Mobiili- ja videopelien pelaaminen on työajalla yllättävän yleistä, ja vieläpä niin, että pomot ovat ahkerampia pelureita kuin heidän alaisensa, Tech Republic kirjoittaa.

Peliyhtiö Word.tipsin kyselyn mukaan joka kymmenes johtaja tai it-päällikkö sanoo pelaavansa mobiilipeliä tapaamisten aikana. Eduskunnan kyselytuntia seuraavienkaan ei enää tarvitse ihmetellä sitä, mitä yhteisiä asioita käynnyköitään räpläävät kansanedustajat tai ministerit oikein hoitavat.

Word.tipsin tuloksissa vakavaa on se, että 80 prosenttia ihmisistä pelaa työaikana ja että pelaamiseen hukataan keskimäärin 50 minuutin verran tuottavaa työaikaa viikossa. Ja päälliköt vielä enemmän, keskimäärin 54 minuuttia.

Peli voi jopa kohentaa työtehoa

Peliyhtiö kun on, Word.tipsin tutkijat tarjovat joitakin lohdullisia sanoja peleistä riippuvaisille.

"Kyseessä on jonkinlainen keskipäivän eskapismi eli aikuisten pako arjesta, jossa ihmiset yrittävät kaikin tavoin välttää töihinsä kyllästymistä ja uupumista tai sopeutua poikkeusoloihin", Word.tipsin edustaja Tori Rubloff sanoo.

Samaa korostavat töissä pelaavat työntekijät. Heistä 80 prosenttia sanoo, että pelaaminen on hyvä tapa välttää burnoutia ja että iltapäivän pelihetki jopa lisätä luovuutta ja tuottavuutta. Joka viides pelaaja vertaa asiaa kahvitaukoon.

Maaliskuussa eli koronakriisin alkuaikoina noin tuhannelle amerikkalaiselle tehdyn tutkimuksen mukaan etätöitä tekevät pelaavat yli kaksi kertaa muita useammin videopelejä esimerkiksi videokokousten ja -palaverien aikana.

Mobiilipeleistä miehet tykkäävät kuulemma pelata eniten Candy Crush Sagaa ja Angry Birdsiä. Naisten toinen suosikki Candy Crush Sagan lisäksi on Words With Friends.