Virtuaalinen erillisverkko eli vpn (virtual private network) on julkisessa verkossa toimiva näennäisesti yksityinen verkko.

Monelle vpn on tuttu etäyhteyksiä työpaikan järjestelmiin ottaessa. Toiset käyttävät vpn-yhteyksiä kotikäytössäkin yksityisyydensuojakeinona.

Vpn-ohjelmisto ei kuitenkaan ole ihmeitä tekevä puolustuskeino, ja senkin päivittäminen viimeisimpään versioon on turvallisuuden kannalta tärkeää.

Yhdysvaltojen kyber- ja infrastruktuurin turvallisuuteen keskittynyt virasto CISA korostaa vpn-yhteyksistä huolehtimisen merkitystä maan hallinnon tietoturvan kannalta.

“Olemme nyt vuoden neuvoneet virastoja paikkaamaan vpn-verkkonsa. Vpn-liikenteen määrä on noussut 10-15 prosentista organisaatioissa ehkä 95 prosenttiin ja silti näemmä paikkaamattomia vpn-yhteyksiä”, CISAn apulaiskyberturvajohtaja Bryan Ware sanoi Billington Cybersecurity Summit -tapahtuman paneelikeskustelussa CIO Dive -uutissivuston mukaan.

Koronapandemian aikana etätöiden tekeminen on lisääntynyt ja vpn-liikenteen määrä sen mukana. Myös hyökkäykset vpn-yhteyksiä vastaan ovat lisääntyneet.