Antti Mannermaa

Testasimme elokuussa usb-c-liitännällä varustetut alle 500 euron etätyönäytöt, lue testi.

**

Usb-c-liitännät ovat vihdoin yleistyneet myös tietokoneissa mobiililaitteiden vanavedessä. Usb-c nostaa usb-liitännän kyvyt aivan uudelle tasolle vanhoihin usb-a-liitäntöihin verratessa. Nyt vihdoin näistä ominaisuuksista päästään nauttimaan myös käytännössä.

Etäkäyttöön suunnattujen usb-c-näyttöjen testaaminen oli silmiä avaava kokemus. Kannettava muuntuu pöytäkoneeksi yhden piuhan kytkemisellä! Lisänäyttöön tulee kuva, siihen kytketyt näppäimistö ja hiiri ovat käytössä sekä vielä bonuksena kannettava latautuu yhdistelmää käyttäessä. Herää vain kysymys, miksi tähän ennen tarvittiin valmistajakohtaisia telakoita, jotka happanivat käsiin aina uuteen koneeseen vaihtaessa.

Testin selkein tulos on, että usb-c-näyttö on paras hankinta, jonka koneen ääressä työskentelevä etätyöläinen voi tehdä. Näytön ohessa kannattaa investoida hyvää näppäimistöön ja hiireen tai ergonomiseen hiirenkorvikkeeseen, joilla pääsee eroon muistakin kannettavan heikkouksista.

Ulkoisella 27-tuumaisella näytöllä työskentely on huikea harppaus eteenpäin niin työtehossa kuin miellyttävyydessä verrattuna kannettavan postimerkkinäyttöön. Qhd-näytölle saa helposti useamman ohjelman auki yhtä aikaa tai isonkin Excelin auki ilman jatkuvaa rullausta. Isompi on yksinkertaisesti parempaa, kun puhutaan työskentelyn mukavuudesta. Yksi iso näyttö on myös parempi vaihtoehto kuin kaksi pienempää, varsinkin useampaan näyttöön tottumattomalle käyttäjälle.

Testattujen usb-c-näyttöjen ainoat rajoitteet ovat pelikäytössä. Työkäyttöön optimoituihin näyttöihin ei ole tungettu kaarevuutta, led-valoja, huippuhertsejä tai free-/g-syncia, joita tosipelaajat arvostavat. Ergonomiassa testatut näytöt puolestaan näyttävät mallia kömpelöille jättinäytöille niin fyysisellä säädettävyydellään kuin valikoillaan.