Vaatimukset opiskelijaläppärille ovat usein samantyyppiset kuin työkoneellekin, mutta eivät silti aivan samat.

Opiskelijan läppärin pitää olla kompromissi suorituskyvystä, kookkaammasta näytöstä, helposta telakoitavuudesta ja toisaalta taas liikkuvan käyttäjän arvostamista ominaisuuksista: keveydestä, hyvistä kiinteistä ohjainlaitteista ja akkukestosta.

Lisäksi nuorisoa tunnetusti saattaa kiinnostaa myös pelaaminen, mikä tuo oman mutkansa läppärin etsiskelijän matkaan.

Mikrobitti vertaili seitsemän erityisesti opintielle sopivaa, enemmän tai vähemmän järkihintaista kannettavaa. Lisäksi verrokiksi otimme hieman hintavamman Apple MacBook Airin, joka on monelle mieluinen premium-vaihtoehto. Lue opiskelijaläppäreiden testi tästä linkistä.

Testin koneet asettuvat siististi vertailun hintarajan eli 500–1000 euron sisälle lukuun ottamatta verrokkina mukana olevaa Apple MacBook Airia, jonka hintalappu on suolaisempi, yli 1500 euroa.

Lukiolaisen koneen valintaan kannattaa panostaa aikaa ja riittävästi rahaa.

Ylioppilaskoe voidaan suorittaa joko langallisessa tai langattomassa verkossa. Tästä huolimatta yhdestäkään vertailun koneesta ei löydy ethernet-porttia, joten langallisen verkon tapauksessa on käytettävä usb–ethernet-sovitinta. Lisäksi testin koneiden wlan-sovittimista DigabiOS:ssä toimi ainoastaan Lenovon koneen sovitin. Muissa koneissa myös wlan-verkossa tehtävää koetta varten on siis ostettava usb-sovitin.