The Next Web kertoo, että Korean Tiede- ja teknologiainstituutin (KIST) tutkijat ovat kehittäneet laitteen, joka havaitsee eturauhassyövän ennätystehokkaasti. Siinä missä lihaa ja verta olevat onkologit kykenevät noin 30 prosentin tarkkuuteen eturauhassyövän havaitsemisessa, korealainen kone pystyy liki täydelliseen tarkkuuteen.

”Tekoälyn analyysin avulla tehdyt eturauhassyöpädiagnoosit onnistuivat löytämään syövän 76 virtsanäytteestä liki 100 prosentin tarkkuudella”, KIST sanoo tiedotteessa.

KIST:n tutkijat tiesivät, että virtsasta löytyy jäämiä kaikista neljästä eturauhassyöpään viittaavista merkeistä. Niiden määrä on kuitenkin niin pieni, että ihmisille seulonnan tekeminen on mahdotonta.

Tutkijaryhmä kehitti puolijohdepohjaisen anturin, joka on riittävän herkkä havaitakseen näitä olemattomia jäämiä. Sen jälkeen ryhmä koulutti tekoälyn ymmärtämään mitä sen pitäisi anturin keräämästä datamäärästä osata lukea.

Lopputuloksena on eturauhassyövän havaitseva laite, joka vaatii vain 20 minuuttia aikaa ja noin desilitran virtsaa. Eturauhassyövän huolellinen seulonta ei jatkossa enää vaatisi tunnustelua peräaukon kautta, saati kivuliasta koepalan ottoa.

Tutkijaryhmä uskoo myös, että metodin saa jatkokehitettyä löytämään myös muita syöpälajeja.

Tutkijoiden julkaisu Noninvasive Precision Screening of Prostate Cancer by Urinary Multimarker Sensor and Artificial Intelligence Analysis löytyy täältä.