Euroopan komissio on määrännyt Valvelle ja viidelle pc-pelijulkaisijalle yhteensä noin 7,8 miljoonaa euroa sakkoja, uutisoi The Verge. Syynä on se, että peleille oli asetettu eri hintoja eri Euroopan maissa ja tämän jälkeen rajoitettu maantieteellisesti sitä, missä pelejä pystyi pelaamaan. Euroopan talousyhteisön (ETA) säännöt kieltävät tällaisen toiminnan.

Kyse oli niin kutsuttujen geoblokkausten eli maantieteellisten estojen asettamisesta. Sakotetut yhtiöt olivat estäneet yli 100 pc-pelin aktivoimisen ja pelaamisen tiettyjen EU-maiden ulkopuolella.

Geoblokkauksia käytettiin estämään pelien pelaaminen muualla kuin Tsekissä, Puolassa, Unkarissa, Romaniassa, Slovakiassa, Virossa, Latviassa ja Liettuassa. Tavoitteena oli siis tarjota pelejä halvemmalla alhaisen tulotason maissa ja puolestaan estää korkeamman tulotason maissa asuvia ihmisiä ostamasta pelejä ulkomailta käyttöönsä alehintaan.

Sakot eivät koske Steam-alustalla myytyjä pelejä vaan nimikkeitä, jotka ostetaan muuta kautta mutta voidaan aktivoida Steamissa. Euroopan komission mukaan geoblokkausta tehtiin Steamin aktivointiavainten avulla vuosina 2010–2015.

Steam-pelialustastaan tunnetun Valven mielestä se ei ole vastuussa geoblokkauksista, sillä ne tehtiin pelijulkaisijoiden pyynnöistä. Peliyhtiö kiistää myös Euroopan komission väitteen siitä, että Valve ei suostunut tekemään tutkinnassa yhteistyötä. Maksettavaa sakkojen muodossa tulee yhteistyöhaluttomuuden johdosta noin 1,6 miljoonaa euroa.

Viisi muuta pelijulkaisijaa saivat 10–15 prosenttia kevyemmät sakot yhteistyöhalukkuutensa myötä, mutta rangaistukset ovat silti miljoonaluokkaa. Focus Home joutuu maksamaan lähes 2,9 miljoonaa euroa, ZeniMax yli 1,6 miljoonaa, Koch Media lähes miljoonan, Capcom vajaat 400 000 euroa ja Bandai Namco 340 000 euroa.