Eurofighter Typhoonin suunnitellusta elektronisen sodankäynnin versiosta on kerrottu ensimmäisiä konkreettisia tietoja.

Lentokonevalmistaja Airbus kumppaneineen esitteli Eurofighterin ECR-version detaljeita Berliinissä pidettävässä International Fighter Conference -tapahtumassa tiistaina.

Käytännössä Eurofighter ECR:stä on tulossa kaksipaikkainen kone, jolla on kyvykkyyttä niin elektroniseen hyökkäykseen kuin vihollisen ilmapuolustuksen lamauttamiseen ja tuhoamiseenkin. Koneen takaohjaamo on tarkoitus varustaa uudella kosketuskäyttöisellä panoraamanäytöllä.

Koneen on tarkoitus tulla käyttöön vuonna 2026.

Airbusin mukaan ECR-variantti on tähdätty erityisesti Saksan ilmavoimien elso-konetarpeisiin, tässä tapauksessa siis Luftwaffen ikääntyvän Panavia Tornado -kaluston ECR-versioiden korvaajaksi. Airbusin lisäksi kehitystyössä ovat mukana Hensoldt, MBDA, MTU, Premium Aerotec, sekä Rolls-Royce.

Saksan puolustusteollisuuden edustajat uskovat, että Saksan hallitus esittää asiaan liittyen päivitetyn tietopyynnön Tornadon korvaajakilpailussa mukana oleville konevalmistajille. Asiasta kertoo Jane’s. Aiemmassa tietopyynnössä elektronista sodankäyntiä ei oltu nimetty osaksi korvaavan kaluston tehtävävaatimuksia, tosin vihollisen ilmapuolustuksen lamauttaminen siellä kyllä oli.

Eurofighter-konsortion lisäksi kisassa mukana on Boeing, joka tarjoaa Saksalle F/A-18 Super Hornet -monitoimihävittäjäänsä. Sen eduksi on arvioitu erityisesti nopeampaa sertifiointia ydinaseiden kantamiseen.

Osa nykyisestä Tornado-kalustosta on vastuussa Saksan osuudesta Naton ydinasepelotetta.

ECR-rooliin Boeing tarjoaa luonnollisesti Super Hornetista kehitettyä EA-18G Growler -konettaan.

Myös ohjus voi ottaa liikkuvan häirintälaitteen roolin kuten Spear-EW.

Eurofighter Typhoon ja Super Hornet + Growler - kombinaatio ovat HX-hankkeessa ehdolla myös Suomen ilmavoimien seuraavaksi monitoimihävittäjäksi.

Eurofighter-konsortion mukaan nyt esitellyt, Saksan tarpeisiin suunnitellut ECR-kyvykkyydet ovat muun teknologiakehityksen tavoin tarvittaessa Suomenkin käytettävissä tulevaisuuden kehitysoptiona.

”Suomelle annetussa tarjouksessa elektronisen sodankäynnin kyvykkyyksiä tarjotaan eri tavalla toteutettuna”, konsortio toteaa lausunnossaan Tekniikka&Taloudelle.

Tämä tarkoittaa muun muassa Typhooniin tulevaa uutta Aesa-tutkajärjestelmää sekä MBDA:n ja Leonardon yhdessä kehittämää Spear-EW -ohjusta. Tämä on alkuperäisestä Spear-risteilyohjuksesta kehitetty versio, jonka lastina on häirintälaitteistoa.