Sähköautojen akkuvalmistaja alkaa tarjota ratkaisuja eurooppalaisia sähköautonvalmistajia vaivaaviin tuotanto- ja toimitusongelmiin, joita koronkriisi on entisestään korostanut.

InoBatAuto perustaa maailman ensimmäisen tekoälyä hyödyntävän tutkimus- ja tuotantolaitoksen Slovakiaan. Tuotantolaitos alkaa suunnitella ja valmistaa erilaisiin sähköautomalleihin varta vasten räätälöityjä akkupaketteja.

Menetelmä eroaa nykykäytännöstä, joka perustuu vakioitujen akkumallien valmistukseen ja myyntiin edelleen autonvalmistajille.

Pääkaupunki Bratislavan lähistöllä sijaitsevan keskuksen on määrä aloittaa toimintansa jo vuoden 2021 aikana.

Mittojen mukaan tehtyjen akkujen tuotannon on määrä alkaa vuoden 2021 aikana, InoBatAuton edustaja Hugh Deery kertoo sähköpostitse.

Tehdas sijaitsee 40 kilometrin ajomatkan päässä Bratislavasta. Lähistöllä sijaitsevat esimerkiksi Peugeotin, Kian ja Jaguar Land Roverin tuotantolaitokset.

Deeryn mukaan tehdas vähentää eurooppalaisten sähköautonvalmistajien riippuvuutta aasialaisista akkuvalmistajista. Samalla se vahvistaa Euroopan omavaraisuutta energian tuotannossa ja varastoinnissa sekä lisää maanosan teknistä riippumattomuutta, Deery arvioi.

Pandemia osoitti heikkoudet

Parhaillaan maailmaa koetteleva koronapandemia on osoittanut karulla tavalla, kuinka haavoittuvia autoteollisuuden maailmanlaajuiset hankintaketjut ovat. Tämän ovat kantapään kautta kokeneet myös eurooppalaiset autonvalmistajat.

”Tutkimuksen ja tuotannon yhdistäminen saman katon alle mahdollistaa akkujen raaka-ainevalintojen optimoinnin. Näin pystymme vastaamaan autonvalmistajien laatuvaatimuksiin ja luomme vahvan hankintaketjun Euroopan sydänmaille”, InoBatAuton perustajiin lukeutuva Marian Bocek tiivistää.

Slovakialainen InoBatAuto hankki tuotantokiinteistön auto- ja elektroniikkateollisuudessa toimivalta korealaiselta Fine DC-konsernilta. Tilojen päivitys akkutuotannon tarpeisiin alkaa myöhemmin kuluvan vuoden aikana.

Bratislavan tuotantolaitos on kuitenkin vasta ensimmäinen vaihe yhtiön suunnitelmissa. Se kertoo aloittavansa miljardin euron varainhankinnan suunnitelman toista vaihetta varten: tavoitteena on rakentaa sähköautoja valmistava InoBat Auto Gigafactory.

Vuoteen 2024 mennessä sen on tarkoitus yltää jo 240 000 sähköauton vuosituotantoon. Akkutehdas toimisi Gigafactoryn kanssa yhteistyössä.