Lähes 20 prosenttia geenitutkimusmateriaalien virheistä johtuu Excelin omasta tahdosta.

Kolme Baker IDI Heart & Diabetes Institutessa työskentelevää tutkijaa ovat huomanneet, että Microsoftin Office-kokonaisuuteen kuuluvalla Excel-taulukkolaskentaohjelmistolla saadaan aikaan helposti virheitä.

Lähes 20 prosentissa geenitutkimusta koskevissa taulukoissa on Excelin itsensä aiheuttamia virheitä.

Virheet johtuvat siitä, että Excel itsepäisesti muuntaa sille syötettyjä arvoja toisiksi. Esimerkiksi tutkijan liittäessä Excelin soluun geenin nimen SEPT2, Excel päättää muuntaa sen automaattisesti päivämääräksi 2-Sep, eli syyskuun 2. päiväksi. Tämä tapahtuu ohjelman oletusasetuksilla.

Lisäksi Excel vääntää tiettyjä geenien nimiä numeroformaatiksi, Softpedia kirjoittaa.

Virheitä sattuu, koska arvoja ei syötetä Exceliin yksittäin. Kerrallaan saatetaan kopioida ja liittää muista taulukoista jopa satoja tuhansia arvoja ja nimiä. Tällöin mahdolliset virheet jäävät helposti havaitsematta.

Ongelma koskettaa Excelin lisäksi myös muita taulukkolaskentaohjelmistoja, kuten OpenOffice Calcia sekä LibreOffice Calcia. Vain yksi taulukkolaskenta selviää puhtain paperein: Google Sheets.

Lisäksi tutkijat huomasivat, että mikäli Google Sheetin kautta tallennettu taulukko avataan myöhemmin uudelleen Excelissä tai sen kilpailijoissa, arvot pysyvät alkuperäisessä muodossaan.