Esineiden internetin (IoT) tietoturvalaitteen tehtävänä on suojata tietokoneiden, tablettien ja puhelinten lisäksi ne laitteet, joihin ei yleensä pysty asentamaan tietoturvaohjelmia, eli esimerkiksi mediasoittimet, pelikonsolit, älytelevisiot sekä perinteiset kodinkoneet, kuten vaikka jääkaapit, ilmalämpöpumput tai valvontakamerat. Taustalla on, että valmistajat ovat alkaneet liittää kodinkoneita langattomiin verkkoihin miettimättä välttämättä tietoturvaa.

Yritysten yhteistyö perustuu F-Securen tietoliikennereitittimille kehittämään Connected Home Security -nimiseen ohjelmistoon, johon on tarjolla sovelluskehityksen rajapinnat (api:t).

F-Secure toi viime vuonna myyntiin oman reititinlaitteensa F-Secure Sensen. Alusta lähtien yrityksen suunnitelmana on kuitenkin ollut integroida teknologiaa tietoliikennelaitteiden valmistajien kanssa lisensoitavaksi teleoperaattoreille.

Lokakuun alussa F-Secure ilmoitti, että taiwanilainen tietoliikennevalmistaja Zyxel alkaa ensimmäisenä valmistajana tarjota operaattorikumppaneilleen F-Securen teknologiaa. Tällä viikolla seurasi toinen laitevalmistajan julkistus Actiontec Electronicsin kanssa.

F-Securen kuluttajien tietoturvatuotteiden johtaja Kristian Järnefelt kertoo, että neuvotteluja on käynnissä jo useiden muidenkin laitevalmistajien kanssa.

Elisa taas on F-Securen tietoturvareitittimen ensimmäinen operaattorikumppani.

Liittymäliiketoimintajohtaja Jan Virkki Elisasta kertoo, että tavoitteena on tuoda tietoturvaominaisuudet asiakkaille tarjottaviin laajakaistareitittimiin ensi vuoden alussa tai kevään kuluessa.

”Tämä tarkoittaa pyrkimystä tuoda nykyisen F-Secure Sense -tietoturvareitittimen ominaisuuksia palveluna muihin laajakaistapäätelaitteisiin, kuten sisällönsuodatukseen ja iot-laitteiden tietoturvaan”, Virkki kertoo.

Tietoliikennelaitteiden muistimäärät, suoritintehot ja muut ominaisuudet vaihtelevat suuresti, ja siksi F-Securen reititinohjelmiston sovelluskehityspaketistakin (sdk) on useita versioita.

F-Secure Sense tuli myyntiin loppukeväästä 2017. Myynnin aloitus viivästyi noin puolitoista vuotta alun perin suunnitellusta. Yrityksen mukaan viivästys aiheutui siitä, että reitittimen ja sen käyttöjärjestelmän turvallisuutta oli ensin parannettava ennen kuin niihin voitiin integroida Sense-teknologiaa.