Facebook aikoo asennuttaa koko Afrikan mantereen ympäröivän merenalaisen valokuitukaapelin, kirjoittaa The Register. Kaapelin on kolminkertainen verrattuna maanosaa palvelevien nykyisten merikaapelien yhteyskapasiteettiin.

2Africa-niminen kaapeli tulee olemaan kokonaisuudessaan 37 000 kilometriä pitkä. Vertailun vuoksi maapallon ympärysmitta on 40 075 kilometriä.

Kaapelin reitti alkaa Brittein saarilta, josta se kulkee Portugalin kautta aina koko Afrikan ympäri. Matkalla kaapelin sivuhaarat rantautuvat yhteensä 19 Afrikan valtioon sekä Omaniin ja Saudi-Arabiaan.

Välimerellä kaapeli yhdistyy myös Italiaan, Ranskaan ja Espanjaan.

16 kuituparin kaapelissa käytetään kuparin sijasta alumiinia jännitehäviön ehkäisemiseksi. Facebookin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun alumiinifoliokaapeleita käytetään näin suuressa mittaluokassa.

ZDNetin mukaan yhteyksien pitäisi toimia viimeistään vuonna 2024. Kaapelin nimellinen siirtokapasiteetti on 180 Tbit/s ja sen rakentajana toimii Alcatel Submarine Networks.

Maissa, jotka yhdistyvät 2Africa-kaapeliin, paikalliset operaattorit voivat Facebookin mukaan hyödyntää neutraaleja datakeskuksia tai yhteysasemia ”reiluin ja kohtuullisin ehdoin”.