Some-palvelut ovat joutuneet vähän kerrassaan tinkimään vanhasta periaatteestaan, jonka mukaan ne ovat vain julkaisualustoja vailla minkäänlaista vastuuta sisällöistä. Valeuutiskampanjat ja päättömät salaliittoteoriat ovat yleisen edun vuoksi pakottaneet ne jarruttamaan käyttäjien julkaisutoimintaa.

Tällä hetkellä presidentinvaaleihin valmistautuvassa USA:ssa on Twitterin ja Facebookin päätös rajoittaa New York Postin artikkelin jakamista, muun muassa CNBC kirjoittaa. NYP väittää artikkelissaan kykenevänsä yhdistämään Donald Trumpin haastajan Joe Bidenin jonkinlaiseen Ukraina-viritykseen. Tässä yhteydessä on käytetty sanaparia ”smoking gun”, jolla viitataan kiinni jäämiseen ”rysän päältä” eli itse teossa.

Trump on yrittänyt liittää Bidenin ja ukrainalaiset haastajalleen vahingollisella tavalla yhteen jo aiemmin. Konservatiivien linjoilla oleva NYP väittää, että sillä olisi sähköposteja, joiden mukaan Bidenin poika olisi toiminut jonkinlaisena välittäjänä isänsä ja ukrainalaisen yritysjohtajan välillä.

Ennen viime presidentinvaaleja Trumpin silloista kilpakumppania Hillary Clintonia kampitettiin tuloksekkaasti somekampanjoinnilla, jossa ainakin osittain levitettiin perättömiä ”tietoja”.

Nyt Facebook ja Twitter ovat ottaneet varovaisemman linjan. Ne rajoittavat ”Smoking Gun” -artikkelin jakamista, kunnes sen väitteiden paikkansapitävyys on tarkistettu. Hieman näyttäisi, että taas kerran faktat ovat pilaamassa hyvän tarinan.

Presidentti Trump nosti kovan äläkän, kun hänelle mieluisan artikkelin jakamista estetään. Hän otti tviitissään esiin joukkoviestintää säätelevän lain pykälän 230. Se vapauttaa teknologiayhtiön vastuusta sen suhteen, mitä käyttäjät niiden alustoilla reaaliaikaisesti julkaisevat, mutta antaa kuitenkin oikeuden moderointiin. Pykälä on tullut presidentille mieleen etenkin silloin, kun hänen sanomaansa on estetty ja osoitettu se perättömäksi. Hän vaatii sitä kumottavaksi.

”Kammottavaa, että Facebook ja Twitter poistivat Smoking Gun -artikkelin Bidenien sähköposteista. Tämä on vasta alkua. Ei ole mitään pahempaa kuin korruptoitunut poliitikko. Kumotkaa pykälä 230!!!”