Facebook on tunnetusti halukas oppimaan käyttäjistään ihan kaiken ja myymään haalitun datan mainostajille. Facebookin oma ”tutkimussovellus” on tästä hyvä esimerkki.

Yritys jäi jälleen kiinni urkintasovellusten tarjoamisesta ja käyttämisestä. Apple kertoi keskiviikkona estävänsä Facebookin Research-sovelluksen lataamisen sen sovelluskaupan kautta. Sen mukaan Facebook on rikkonut kehittäjäyhteistyösopimusta ja tarjonnut suurelle yleisölle sovellusta, jonka kaltaisia sen pitäisi voida tarjota ladattavaksi vain sovelluksen kehittäjille, kirjoittaa Recode.

TechCrunch kertoi keskiviikkona, että Facebook Research -sovellus on ollut saatavilla iOS:lle ja Androidille jo vuodesta 2016. Se on vähintäänkin kyseenalainen ohjelma, sillä se saa asennettaessa root-oikeudet puhelimella tehtyyn verkkoliikenteeseen.

Guardian Mobile Firewall -tietoturvayhtiön ekspertti Will Strafach toteaa, että Facebook saattoi tämän jälkeen analysoida kaiken mitä puhelimella puuhataan, sillä käyttäjä oli antanut Facebookille luvan kerätä yksityisviestejä kuten tekstiä, valokuvia ja videoita, sähköposteja, nettihakuja, nettikäytöstä sekä sijaintitietoja.

Facebook Researchin ei tarvinnut edes pyytää lupaa näihin tietoihin, sillä se yksinkertaisesti nappasi tietonsa muista nettiliikennettä tarvitsevista sovelluksista.

Facebook poisti sovelluksen keskiviikkona sen jälkeen, kun tieto sen laadusta tuli julkisuuteen.

Facebook naamioi aktiivisen vakoilun avuntarpeen alle. Facebook kertoi tarvitsevansa apua parantaakseen käytäntöjään ja toimintaansa, ja vastineeksi jeesaamisesta Facebook maksoi osallistujalle pikkusummia, maksimissaan 20 dollaria kuukaudessa.

Sinällään tämä pitää paikkansakin, sillä Facebook Researchin kautta somejätti sai käyttäjätietojen lisäksi informaatiota myös yhtiön nykyisistä tai tulevista kilpailijoista.

Facebook jakoi kyseenalaista sovellusta itse, eli ohi Applen tiukan valvonnan. TechCrunch arvioi, että tämä saattaa suututtaa Applen, joka on tarkka käyttäjien yksityisyydestä.

Apple antoi jo aiemmin Facebookin toiselle vakoilua harrastavalle sovellukselle, Onavo Protectille kenkää. Yritys osti Onavon vuonna 2013. Sovelluksen avulla Facebook ymmärsi esimerkiksi WhatsAppin suosion ja osti pian pikaviestisovelluksen ennätyskaupassa.

Strafachin mukaan Research on ollut käytännössä sama Onavo-sovellus uudella nimellä.

Apple saattaa nyt paitsi estää Facebookia jakamasta Facebook Research -sovellustaan, mutta myös kumota kokonaan yhtiölle annetun luvan jakaa sovelluksia itse. Yhtiö syyttää Facebookia Developer Enterprise Program -ohjelman väärinkäytöstä.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on toistuvasti moittinut Facebookia tämän vakoiluhimosta.

Lähde: Tivi