Tuoreen päätöksen mukaan minkä tahansa EU-valtion tuomioistuimen päätös velvoittaa Facebookia tuhoamaan poistetuksi määrätyn sisällön kaikissa maissa. Päätöksestä ei voi valittaa.

Kaikki sai alkunsa itävaltalaisen poliitikon tapauksesta. Eva Glawischnig-Piesczek vaati oikeuden kautta Facebookia poistamaan palvelustaan kommentteja, joissa häntä kutsuttiin ”surkeaksi petturiksi”, ”korruptoituneeksi ääliöksi” ja ”fasistipuolueen jäseneksi”. Itävallassa oikeus totesi kommenttien täyttävän kunnianloukkauksen tunnusmerkit, jonka jälkeen Glawischnig-Piesczek vaati kommentteja poistettavaksi palvelusta riippumatta missä maassa ne oli kirjoitettu tai missä palvelimia pyöritettiin. Myös ”sisällöltään samankaltaiset” viestit piti vaatimuksen mukaan poistaa.

Facebook julkisti asiasta oman kantansa. Yhtiön mukaan pitkään on pidetty kiinni periaatteesta, jonka mukaan mailla ei ole oikeutta määritellä toisten maiden sananvapauden rajoja. Uusi päätös on räikeässä ristiriidassa tämän periaatteen kanssa, Facebookilta todetaan.

Asia on aiheuttanut monenlaista pohdintaa asiantuntijoiden parissa. Cambridgen yliopiston professori David Erdos uskoo eri oikeusasteiden joutuvan pohdiskelemaan asiaa ja sen linjauksia vuosikausia.

Kansalaisoikeusjärjestöt puolestaan varoittavat, että päätös voi pakottaa palvelut käyttämään automaattista sisällönsuodatusta. Valitettavasti kyseinen teknologia on vielä kovin heikosti toimivaa, eikä esimerkiksi osaa erottaa satiiria tai poliittista kommentaaria puhtaasta haukkumisesta. Vaikeuksia on luvassa myös pilkkapuheen linjanvedossa. Oikeusistuinten määrittelemät ”kielletyt” viestit on helppo poistaa jälkikäteen, mutta mikäli määräys koskee myös ”samankaltaisia” viestejä, muuttuu tehtävä lähes mahdottomaksi.

Wienin yliopiston yksityisyysasioita tutkivan yksikön johtava Ben Wagner pitää puolestaan ratkaisua poliittista keskustelua rajoittavana. Julkisuudessa esiintyvien poliitikkojen pitää Wagnerin mukaan kestää rajumpaa julkista arvostelua kuin tavisten.

Lähde: Tivi