Ihmisiä on jo vuosien ajan höynäytetty valeuutisilla uskomaan asioita, jotka eivät kerta kaikkiaan ole totta. Jos yksi kuva valehtelee enemmän kuin tuhat sanaa, videokuvan voima on varmasti moninkertainen.

Siksi maailmalla on syystäkin huolestuttu niin kutsutuista deepfake-videoista. Aluksi niihin kiinnitettiin huomiota muun muassa tapauksissa, joissa esimerkiksi julkkiksen kasvot oli vaihdettu pornofilmiin.

Tällaista toimintaa saattoi ehkä pitää vielä harmittomana, mutta touhu on mennyt vakavammaksi. On saatu muun muassa tunnettuja poliitikkoja laukomaan videolla jotain, mitä nämä eivät koskaan ole ajatelleet saati suustaan päästäneet. Temput saattavat vaikuttaa vaalituloksiin ja siten rapauttavat demokratiaa.

BBC kirjoittaa, että Facebook on nyt julistanut sodan deepfake-videoille. Yhteisön säännöistä vastaava johtaja Monika Bickert on tarttunut asiaan blogikirjoituksessa: "On ihmisiä, jotka manipuloivat mediaa johtaakseen muita harhaan.”

FB sanoo poistavansa deepfake-videot heti niitä havaitessaan. Poistettavaksi joutuvat videot, joita on käsitelty niin, ettei temppua tavallinen tallaaja huomaa sekä sellaiset, joilla esiintyvä saadaan sanomaan jotakin, mitä tämä ei todellisuudessa sanoisi. Parodia- ja satiirivideoita tämä ei koske, ne hyväksytään edelleen.

Isoksi ongelmaksi nousee tietysti deepfake-videoiden tunnistaminen, tekijät kun kerrassaan pyrkivät tekemään ne sellaiseksi, ettei väärentämistä huomattaisi. Työhön Facebook aikoo käyttää niin omaa väkeä kuin riippumattomia faktantarkistajia.

Viime syksynä yhtiö kertoi rahoittavansa 10 miljoonalla dollarilla tutkimusta, jolla kehitetään teknologioita deepfake-videoiden tunnistamiseksi.