Facebook on hakemassa patenttia tavalle ennustaa käyttäjiensä tuleva sijainti. Tietoa voitaisiin käyttää esimerkiksi mainosten kohdistamiseen entistä tarkemmin, Buzzfeed kirjoittaa. Facebookin virallisen lausunnon mukaan yhtiö hakee usein patentteja teknologialle, jota se ei ikinä päädy käyttämään eikä hakemusten perusteella pitäisi tehdä päätelmiä sen suunnitelmista.

Lausunnosta huolimatta patenttihakemus kuitenkin kertoo siitä, että Facebook on kiinnostunut käyttäjiensä sijainnin seurannasta ja tulevien sijaintien ennustamisesta.

Järjestelmä toimii siten, että se pyrkii aiemman käytöksen perusteella ennustamaan, missä käyttäjä voisi vierailla tulevaisuudessa. Käyttäjän henkilökohtaisen sijainnin lisäksi Facebookin kehittelemä järjestelmä hyödyntäisi muiden ihmisten sijaintidataa samaan tarkoitukseen, myös täysin vieraiden ihmisten.

Tietoa voitaisiin käyttää esimerkiksi siten, että järjestelmä hakisi verkosta valmiiksi ennustettuun sijaintiin sopivia mainoksia jo etukäteen, jos Facebookin datan perusteella ennustetussa sijainnissa olisi ongelmia verkkoyhteyden kanssa.

Apuna sijaintitietojen selvittämisessä voitaisiin käyttää Facebookin toisessa patenttihakemuksessa määriteltyä tekniikkaa, jonka tarkoituksena on hankkia lisätietoa gps-paikannuksen tueksi lähiseudun langattomia verkkoja kuuntelemalla. Tietojen avulla Facebook voisi tunnistaa esimerkiksi millaisessa paikassa käyttäjä on eli onko gps:n määrittämässä sijainnissa baari vai kuntosali.

Käytännössä Facebook voisi tietojen perusteella päätellä, että käyttäjä käy usein keskiviikkona kello 17 kuntosalilla ja siirtyy sieltä ruokakaupan kautta kotiin. Vastaavia kuvioita voitaisiin muodostaa myös laajempien ihmisjoukkojen kuten saman ikäisten ihmisten käytöksen perusteella.

Facebookin kolmas sijaintiin liittyvä patenttihakemus jatkaa samoilla linjoilla, mutta laajentaa tarkastelua isompien ihmisjoukkojen sijaintien ennustamiseen.

Kaiken Facebookin tekemisen takana on mainonnan tarkempi kohdistaminen, sillä se on yhtiön pääasiallinen tulonlähde. Jo nykyisin Facebookilla on kattava tietokanta käyttäjiensä sijaintitiedoista. Lisätiedot ihmisen käyttäytymisestä fyysisessä maailmassa antavat Facebookille uusia mahdollisuuksia kohdistaa mainontaa kuten terveyteen liittyvien tuotteiden esittelyä paljon kuntosalilla aikaansa viettäville ihmisille.

Lähde: Tivi