Moni asia maailmassa koostuu pienistä rakennuspalikoista, joita yhdistelemällä voi saada aikaan vaikka miten monimutkaisia kokonaisuuksia. Erittäin hyvin tätä kuvastaa Minecraft-peli, jossa hyvin yksinkertaisista osista on onnistuttu kasaamaan mitä yllättävimpiä asioita - vaikkapa neliydinsuoritin.

Facebook onkin ottanut Minecraftin käyttöön kehittääkseen tämänhetkisiä tuotteita paremmin toimivan tekoälyavustajan. Viime aikoina uutisissa ovat olleet esillä huiman suorituskyvyn tekoälyt, jotka ovat esimerkiksi päihittäneet ihmisen Go- ja DOTA-peleissä, joita aiemmin pidettiin koneille liian vaikeina. Tekoälyt osaavat kuitenkin yleensä vain yhtä asiaa - jossa ne ovatkin sitten todella hyviä.

Uuden projektin tarkoituksena on sitä vastoin luoda tekoäly, joka osaisi suoriutua yksinkertaisista tehtävistä, mutta joka ymmärtäisi hyvin laaja-alaisesti erilaisia luonnollisella kielellä annettuja käskyjä.

Yhtiön julkaisemassa tutkimuksessa annetaan muutamia esimerkkejä tekoälyn toiminnasta. Aluksi tekoäly on ymmärrykseltään rajoittunut, ja osaa toteuttaa vain ”rakenna 15 palikan korkuinen torni” -tason käskyjä. Jos kesken rakentamisen käyttäjä käskeekin vaihtaa joka toisen palikan punaiseksi, tekoäly pysähtyy, sillä se ei enää ymmärrä mitä pitää tehdä. Sen jälkeen käyttäjä itse rakentaa hetken pyytämäänsä tornia, jolloin tekoäly oppii mitä ”punainen” ja ”joka toinen” tarkoittavat.

Facebook yritti lanseerata omaa avustajatekoälyään jo 2015. M-koodinimellä tunnettu projekti ei kuitenkaan saanut suurta suosiota, ja projekti haudattiinkin vähin äänin parin vuoden päästä. Kenties Minecraftin kautta aikaansaatu uusi tekoäly on osaavampi ja saavuttaa siten suurempaa suosiota.

Mikäli tarkempi kuvaus Minecraft-pohjaisesta oppimisprosessista kiinnostaa, pääsee koko tutkimuksen lukemaan täältä.