Yhdysvalloissa keskustelu Facebookin kautta levitettävistä valeuutisista roihahti täyteen liekkiin sen jälkeen, kun niiden katsottiin vahvasti vaikuttaneen Donald Trumpin vaalivoittoon vuonna 2016. Seuraavat presidentinvaalit käydään maassa ensi syksynä, joten aihe kiinnostaa taas enemmän kuin vähään aikaan.

The Hill on selvittänyt keinoja, joilla valeuutisia yritetään kukistaa. Monen mielestä ne ovat varsin riittämättömiä, ja taistelu voidaan kriitikoiden mukaan julistaa jo hävityksi.

Selvityksen mukaan Facebookilla on USA:ssa kuusi ulkopuolista kumppania, jotka tarkistavat faktoja palvelun kautta tehtävistä uutisjaoista. Esikarsinnan tekee Facebookin oma algoritmi. Sen liputtamat uutiset lähetetään faktantarkistajille tutkittaviksi.

The Hill on käynyt yksi kerrallaan läpi tarkistukseen osallistuvia kumppaneita kysyen, minkälaisin voimin työtä tehdään ja millainen on työmäärä.

Esimerkiksi viime vuonna kumppanina aloittanut Lead Stories kertoo, että sillä on nyt seitsemän ihmistä tekemässä tarkistuksia. He kykenevät käsittelemään 60–70 artikkelia kuukaudessa. Tavoitteena on nyt vaalivuonna palkata neljä paria lisäkäsiä ja nostaa kuukaudessa tarkistettavien artikkelien määrä 200 tuntumaan.

Kaikki kysymyksiin vastanneet faktantarkistajakumppanit kertovat pyrkivänsä palkkaamaan tänä vuonna lisää väkeä, jotta uutisvirran kasvuun voidaan vastata. Syytä onkin, sillä The Hillin laskelman mukaan uutisten todenperäisyyttä tarkistaa nyt yhteensä 26 kokoaikaista työntekijää, joiden yhteenlaskettu työpanos riittää noin 200 artikkelin tarkistamiseen kuukaudessa.

Kriitikot eivät pidä tätäkään riittävänä – itse asiassa riittävään tarkistajamäärään voi olla mahdotontakin päästä.

”Facebook on luonut digitaalisen Frankensteinin. Vaikka palkattaisiin kuinka paljon tarkistajia, työmäärä on tavattoman paljon suurempi kuin kyetään hallitsemaan”, Center for Humane Technology -järjestön johtaja Tristan Harris sanoo.

Harris voisi toki tarkistaa omiakin faktojaan, koska hän todennäköisesti haluaa viitata Frankensteinin hirviöön eikä sen luojaan.

Valeuutisongelma on todellinen. Avaaz-aktivistiryhmän kampanjapäällikkö Fadi Quran toteaa, että Facebookin avulla valeuutiset tavoittavat valtavan määrän ihmisiä: ”Jos verrataan viittä maan suurimpien lehtien julkaisemaa uutista ja viittä suosituinta valeuutista, valeuutiset ovat tavoittaneet jopa 80 prosenttia suuremman yleisön kuin aidot.”