Valtaosalle käyttäjistä Facebookin uutisvirta on se rajapinta, jonka kautta palvelua käytetään. Sieltä nähdään muiden julkaisuista se, minkä FB:n algoritmit katsovat hyväksi näyttää. Pitkään palvelua käyttäneet ovat vuosien varrella havainneet lukuisia muutoksia, joista kaikki eivät suinkaan ole olleet mieluisia, mutta ne on vain pitänyt ottaa vastaan annettuina.

Facebookin mystisiä algoritmeja on syytetty myös osallisiksi polarisaatiokehitykseen ja kuplautumiseen, kun käyttäjät saavat eteensä helposti lisää samaa mahdollisesti vinoutunutta maailmankuvaa tukevaa aineistoa.

Facebookin yhteiskuntasuhteiden varapuheenjohtaja Nick Clegg on julkaissut kirjoituksen, jolla halutaan selventää, miten Facebook-käyttäjien käyttäytyminen alustalla vaikuttaa uutissyötteen algoritmin toimintaan.

Lisäksi Facebook on ilmoittanut uusista työkaluista, joilla käyttäjä voi yrittää hallita uutissyötettä. Uusien työkalujen tarkoitukseksi sanotaan myös, että ne auttaisivat käyttäjiä ymmärtämään paremmin, miten Facebookin uutissyöte toimii heidän jakaessaan ja selatessaan uutissyötettään.

Nämä ovat uudet välineet:

  • Käyttäjä voi hallita paremmin uutissyötteessä jakamaansa sisältöä, esimerkiksi hallitsemalla, kuka voi kommentoida hänen tekemiään julkisia viestejä.
  • Uutissyötteen lajittelun ja selaamisen helpottamiseksi Facebook julkaisi äskettäin Feed Filter Bar -toiminnon, joka helpottaa uutissyötteen näyttämän sisällön järjestämistä.
  • "Miksi näen tämän?" -ominaisuutta on laajennettu.

Cleggin kirjoitusta ja esiteltyjä uudistuksia ei ole kaikkialla otettu vastaan hurraa-huudoin. Vox toteaa, että osa ”uusista” ominaisuuksista on itse asiassa esitelty jo viime kesänä. Moni näkeekin Cleggiin ulostulon osaksi Facebookin maineenpuhdistuskampanjaa.

”Facebook onnistuu sekä loukkaamaan käyttäjiään pitämällä näitä liian typerinä ymmärtämään sen algoritmien toimintaa että syyttämään käyttäjiä algoritmien liian tehokkaasta hyödyntämisestä. Nyt esitellyt uutisvirran hallintatyökalut eivät ole mitään muuta kuin sen seikan myöntämistä, että algoritmit ovat ongelma”, Mozilla-pomo Ashley Boyd sanoo Voxille.

Arizonan yliopiston tutkija Kelley Cotter tulkitsee, että Clegg pyrkii muuttamaan suhtautumista ”valvontakapitalismiin” suopeammaksi: ”Algoritmit ovat itse asiassa avain Facebookin liiketoimintamalliin.”