Facebookin julkaiseman raportin sisältö käsittelee ajanjaksoa huhtikuusta kesäkuuhun. Facebookin mukaan omat haasteensa sisällön tarkkailuun on tuonut koronaviruspandemian puhkeaminen, minkä takia Facebookin sisältömoderaattorit ovat joutuneet lähtemään toimistoilta. Töitä on kuitenkin pystytty jatkamaan kotoa käsin, ja osa työntekijöistä on jo pystynyt palaamaan toimistolle.

Henkilöstövajaus tarkoitti sitä, että Facebookin algoritmi ja keinoäly joutuivat ponnistelemaan entistä enemmän sisältöä tarkistaakseen. Yhtiön mukaan kulunut ajanjakso paljastaa, että inhimillisille toimijoille on vielä paljon kysyntää, jotta prosessi toimii sujuvasti. Algoritmille aiheuttaa ongelmia erityisesti itsemurhaa, itsensä vahingoittamista sekä lasten hyväksikäyttöä sisältävien sisältöjen tarkasteleminen.

Osittain automatisoidun järjestelmän tehokkuus oli jopa parantunut, sillä vihapuhetta sisältävien julkaisujen ennakoiva havainnointi parani ensimmäisestä vuosineljänneksestä kuusi prosenttia. Nykyisellään lukema on jo vaikuttavat 95 prosenttia.

Myös haaviin jääneen asiattoman sisällön määrä oli kasvanut yli kaksinkertaiseksi edellisestä neljänneksestä. Kaikkiaan Facebook puuttui 22,5 miljoonaan julkaisuun. Tähän lukemaan vaikutti se, että automatisoitu järjestelmä oli otettu käyttöön uusilla alueilla, kuten Espanjassa ja Indonesiassa. Myös englanninkielistä järjestelmää oli muiden joukossa paranneltu.

Instagramissa oli saavutettu myös merkittäviä tuloksia, sillä vihapuheen ennakoiva havainnoiminen oli noussut 45 prosentista 84 prosenttiin.

Tiedotteessa kerrotaan myös siitä, että Facebook on puuttunut entistä tiukemmin ”blackface”-sisältöihin sekä juutalaisia koskeviin asiattomiin teorioihin.

Voit lukea koko tiedotteen täältä.