Yhtiö ilmoittaa poistaneensa 559 poliittisesti orientoitunutta Facebook-sivustoa ja 251 käyttätiliä näiden rikottua spämmiä sekä koordinoitua ja epäautenttista käyttäytymistä koskevia säännöksiä, kertoo The Guardian. Poistetut sivut edustavat poliittisia näkemyksiä laidasta laitaan.

Poistettujen sivujen joukossa ovat muun muassa Nation in Distress, Reverb Press, Reasonable People Unite, The Resistance, Right Wing News ja Snowflakes. Facebook ei ole paljastanut täydellistä listaa poistetuista sivustoista.

"Monet käyttivät valekäyttäjätilejä tai useita tilejä samoilla nimillä ja julkaisivat valtavan määrän sisältöä eri yhteisöissä ja sivustoilla saadakseen liikennettä omille nettisivuilleen", Facebook kertoo.

"Monet käyttivät samoja tekniikoita saadakseen sisältönsä näyttämään Facebookissa suositummalta kuin se todellsuudessa oli."

Poistetun Reverb Pressin päätoimittaja Edward Lynn kiistää Facebookin poistoperusteena käyttämän "epäautenttisen toiminnan".

Lynnin mukaan poliittisesti vasemmalle nojaavan Reverbin sisältöä saatettiin aiemmin jakaa "varakäyttäjätileillä" konservatiivien ei-toivotun huomion sekä "Facebook-vankilan" välttelemiseksi. Lynnin mukaan tämä on kuitenkin loppunut hänen päätoimittajakaudellaan, ja ihmetteleekin siksi Facebookin päätöstä lakaista sivusto roskakoriin.

Lynn ei myöskään sulata Facebookin lausuntoa, että valtavan sisältömäärän jakaminen eri yhteisöissä ja sivustoilla olisi pätevä poistoperuste.

"Kysykää keneltä tahansa someasiantuntijalta, ja he kehottavat jakamaan sisältöä useammalla alustalla tai sivustolla kuin vain yhdellä. Se on yleinen käytäntö ja kuuluu sosiaalisen median pelikirjaan. Nyt sitä käytetään tekosyynä sensuurille", Lynn kritisoi.

Lynn aikoo pyytää Facebookia pyörtämään päätöksen sivuston lakkauttamisesta – vaikka pelkääkin valituksen kaikuvan todennäköisesti kuuroille korville.