Vr-lasit olisivat monille sopiva työkalu ja viihdelaite, mutta niiden koko tekee niistä epäkäytännöllisiä moneen tilanteeseen. Monet yhtiöt ovat yrittäneet rakentaa ohuempia vr-laseja. Nyt Facebook on esitellyt aurinkolasien kaltaisen prototyypin, jonka näyttö on 8,9 millimetriä paksu, kertoo Mashable.

Facebook Reality Labsin tutkijat Andrew Maimone ja Junren Wang ovat kehittäneet vr-laseja, joissa linssit korvataan holografisella ja polarisatioon perustuvalla optiikalla. Niiden avulla lasit ovat perinteisiä vr-laitteita kevyemmät ja pienemmät, paksujen aurinkolasien kokoiset.

Tavallisten lasien koko johtuu siitä, että sisälle pitää mahtua paksu linssi, joka muuttaa näytöstä tulevan valon kulmaa. Tämä luo illuusion siitä, että esineet olisivat kauempana kuin ne oikeasti ovat.

Uudessa prototyypissä Facebook on korvannut linssin läpinäkyvillä ”tarroilla”, jotka taivuttavat valoa samalla tavalla kuin linssi. Facebookin mukaan ”tarrat” ovat saman tapaisia kun holografinen kuva pankkikortissa, mutta ne luovat kuvan sijasta linssin. Tuloksena on pienempikokoinen ja kevyempi laite.

Holografiset tarrat eivät ole kuitenkaan ainut asia, joka tekee laseista ohuet. Vr-laseissa pitää yleensä olla selvä etäisyys näytön ja linssin välillä, jotta kuva on tarkennettu oikein. Facebookin laboratoriossa etäisyyttä pienennettiin entisestään polarisaatioon perustuvalla valon taittamisella.

Tällä hetkellä lasien piirtoalue on hyvin pieni ja yksivärinen. Saattaa kestää vuosia ennen kuin uuteen innovaatioon perustuvia laseja on saatavilla kaupoista.