Facebook on kertonut tekevänsä 5,7 miljardin dollarin sijoituksen intialaiseen monialayhtiöön Reliance Industriesiin. Facebookille siirtyy kaupassa noin kymmenen prosentin omistusosuus Reliancen digitaalisista liiketoiminnoista.

Taustalla on somejätin pyrkimys päästä WhatsApp-viestisovelluksen avulla kiinni Intian päivittäistavarakauppaan. Reliance on hiljattain lanseerannut ruoan verkkomarkkinapaikan, joka kulkee nimellä JioMart.

Intian verkkoruokamarkkina kasvaa kovaa vauhtia ja kilpailu alkaa olla kireää. Suurimmat toimijat ovat Amazonin Pantry, Walmartin Flipkart ja Bigbasket, jonka taustalla on kiinalaisjätti Alibaba.

Facebook haistaa kuitenkin paljon hyödyntämätöntä potentiaalia maan pienissä kirana-kaupoissa. Kaiken kaikkiaan Intian päivittäistavarakaupan kohdalla puhutaan 375 miljardin dollarin markkinasta, alan kattojärjestö arvioi.

”Lähitulevaisuudessa JioMart... ja WhatsApp aikovat tarjota lähes 30 miljoonalle pienelle intialaiskaupalle mahdollisuuden tehdä digitaalisia transaktioita kaikkien asiakkaittensa kanssa”, Reliancen miljardööritoimitusjohtaja ja pääomistaja Mukesh Ambani sanoi videokommentissaan.

Ambani tunnetaan Intian rikkaimpana henkilönä, jonka omaisuuden arvo liikkuu Forbesin mukaan 50 miljardissa dollarissa.

Intia on WhatsAppin suurin markkina, sillä sillä on siellä noin 400 miljoonaa käyttäjää. Se hakee nyt lupaa maksupalvelun käyttöönottoon. Intiassa monet käyttävät peruspuhelimia, ja tähän joukkoon Facebook ja Jio tähtäävät, analyytikot arvioivat uutistoimisto Reutersille.

Reliance on markkina-arvoltaan Intian suurin listattu yhtiö, joka toimii muun muassa öljynjalostuksessa ja teleoperaattorina.