Facebook on saanut Yhdysvalloissa niskaansa kaksi oikeusjuttua, joissa molemmissa tarkastellaan yhtiön kilpailuasemaa. Kyse on siitä, pitäisikö Instagram ja Whatsapp erottaa omiksi yrityksikseen.

Oikeustapauksessa kantajina ovat keskuskauppakamari FTC ja toisessa tapauksessa 48 osavaltion yleiset syyttäjät, kertoo CNBC.

Facebookin syytetään hankkineen itselleen monopolia vastaavan aseman henkilökohtaisten yhteisöpalvelujen markkinoilla. Sen katsotaan estävän kilpailua ostamalla pieniä yrityksiä ennen kuin ne ehtivät kehittyä todelliseksi uhaksi sen markkinaosuuksille mainosrahoituksessa ja käyttäjämäärissä.

Oston jälkeen Instagram ja Whatsapp eivät ole kehittyneet tai laajentuneet toiminnallisuuksiltaan, mikä auttaa Facebookia pitämään käyttäjänsä, jotka muutoin saattaisivat siirtyä aktiivisemmin muihin palveluihin. Samalla ne täyttävät tyhjiön markkinassa, johon muutoin olisi voinut kasvaa uusi kilpaileva palvelu.

FTC huomauttaa Facebookin yrittäneen ostaa myös Snapchatin kehittäjän Snapin ja Twitterin.

Facebook vastasi kutsumalla oikeusjuttuja historian uudelleenkirjoittamiseksi: viranomaiset ovat hyväksyneet kummatkin yrityskaupat monta vuotta sitten.