Kalifornialaismies Buster H. häiritsi ja terrorisoi nuoria tyttöjä useiden vuosien ajan muun muassa keskustelusovellusten, sähköpostin ja Facebookin välityksellä. Vicen mukaan mies kiristi tytöiltä alastonkuvia ja -videoita uhkaamalla muun muassa raiskaamisella, tappamisella sekä kouluampumisilla.

Facebook piti miehen tekoja niin karmeina, että se päätti auttaa viranomaisia tämän nappaamisessa. Vicen haastattelemien Facebook-työntekijöiden mukaan kyseessä on toistaiseksi ainoa kerta, kun Facebook on auttanut viranomaisia rikollisen hakkeroimisessa.

Facebook maksoi kuusinumeroisen summan ulkopuoliselle yhtiölle, joka onnistui löytämään Busterin kiinnisaamiseen johtaneen nollapäivähaavoittuvuuden.

Hyödynnetty haavoittuvuus oli Tails-nimisessä Linux-jakelussa, joka reitittää automaattisesti kaiken nettiliikenteen tor-verkon kautta ip-osoitteen salaamiseksi. Muun muassa Edward Snowden tiedetään tietoturvaan keskittyvän Tails-jakelupaketin suureksi faniksi.

Tapaus herättää eettisiä kysymyksiä siitä, millaisissa tapauksissa yksityisten yritysten on hyväksyttävää auttaa käyttäjiensä hakkeroimisessa. Facebookin edustajan mukaan tämä tapaus oli kuitenkin niin poikkeuksellinen, että Busterin kiinniottamiseksi oli käytettävä kaikki mahdolliset keinot.

”Tapaukseen ei liittynyt muita riskejä yksityisyydelle, ja inhimillinen vaikutus oli valtava. Minun mielestäni meillä ei ollut valinnanvaraa”, Facebookin entinen työntekijä toteaa Vicelle.

Facebookin työntekijöiden kerrotaan pitäneen Busteria ”Facebookin pahimpana rikollisena ikinä”. Vicen lähteiden mukaan erään Facebookin työntekijän tehtävä oli vuosien ajan ainoastaan Busterin jäljittäminen. Tätä varten kehitettiin muun muassa koneoppimista hyödyntävä järjestelmä, jonka tarkoituksena oli havaita uusilta käyttäjätileiltä tehtävät yhteydenotot nuorille käyttäjille.

Silmukka Busterin ympärillä alkoi kiristyä, kun Facebook ja eräs tietoturvayhtiö kehittivät hakkerointityökalun, jonka avulla Tailsin videosovellus saatiin paljastamaan käyttäjän todellinen ip-osoite. Työkalun kerrotaan päätyneen välikäden kautta FBI:lle, joka otti miehen lopulta kiinni.

Buster todettiin helmikuussa 2020 syylliseksi 41 rikokseen, muun muassa lapsipornon tehtailuun, alaikäisen pakottamiseen sekä uhkailuun. Tuomiota ei ole vielä luettu.

Kiistelty päätös

Vicen mukaan Facebookin päätös auttaa FBI:tä Busterin nappaamisessa aiheuttanut paljon eripuraa. Joidenkin mielestä rikosten järkyttävyys oli selkeä oikeutus toiminnalle, toisten mielestä tapauksessa liikuttiin hyvinkin harmaalla alueella.

”Ennakkotapaus, jossa yksityinen yhtiö ostaa nollapäivähaavoittuvuuden jahdatakseen rikollista. Koko konsepti on täysin häiriintynyt, helvetin epäilyttävää”, tapausta läheltä seurannut henkilö kommentoi Vicelle.

Yksi perustelu toiminnan sopivuudelle oli Vicen mukaan se, että Facebookin tietoturvatiimi tiesi hyödynnettävän nollapäivähaavoittuvuuden tulevan korjatuksi Tailsin seuraavassa versiossa. Tieto haavoittuvuuden väliaikaisuudesta vakuutti asiantuntijat siitä, ettei kymmenille tuhansille Tailsia päivittäin käyttäville aktivisteille ja journalisteille koituisi kohtuutonta vaaraa.