Viime viikolla kirjoitimme, kuinka TikTok huhkii saadakseen poistettua verkosta itsemurhavideon. Odotetun vaikeaa tuntuu ikävä kyllä olevan. Videon ei olisi pitänyt edes ikinä päästä verkkoon, mutta aluksi lepsuili Facebook, sitten TikTok.

Engadget kirjoittaa, että jos asiat olisivat menneet kuten pitää, video ei olisi ikinä edes päässyt verkkoon. Kohutulla videolla sotaveteraani Ronnie M. riisti itseltään hengen siten, että tapahtuma meni suorana lähetyksenä Facebookiin.

Ronnien ystävä Josh Steen syyttää tästä Facebookia. Hän kertoo raportoineensa striimistä Facebookille, kun Ronnie oli vielä hengissä kameransa edessä. Ensin ei kuulunut mitään vastausta, lopulta tuli viesti, jonka mukaan ”video ei riko yhteisön standardeja”.

”Ronnie oli ollut kuolleena jo puolitoista tuntia, kun sain viestin, ettei videota poisteta. Mitä helvetin standardeja tuollaiset ovat”, Steen puhisee.

Myöhemmin Facebook ilmoitti poistaneensa videon 2 tunnin ja 41 minuutin jälkeen. Se on myös pyrkinyt estämään sen jakamisen sekä kopioiden lataamisen uudelleen palveluun. Myöhäistähän se tietysti siinä vaiheessa oli, videota jaettiin foorumeilla, Facebookissa, Twitterissä ja YouTubessa.

Kaikkein pahimmin itsemurhavideo lähti leviämään etenkin nuorison suosimassa TikTokissa. Syynä tähän on palvelun algoritmi, joka tarjoilee käyttäjille suosituksi havaittua sisältöä. Jos jotakin videota katsotaan alusta loppuun ja jaetaan kiivaasti, algoritmi arvelee sen sisällön kiinnostavaksi.

Lumipallo lähti pyörimään yhä kiivaammin, kun yhä useampi käyttäjä jakoi karmeaa videota eteenpäin ja tästä innostuneena algoritmi suositteli sitä aina vain suuremmalle käyttäjäjoukolle.

TikTok on yrittänyt pysäyttää itsemurhavideon näyttämisen sekä moderaattoreiden että tekoälynsä avulla. Jos joku yrittää toistuvasti ladata videon uudelleen muiden nähtäville, hänen tilinsä suljetaan, TikTok uhkaa.