Yhdysvalloissa on päästy käyttämään Facebook Dating -deittipalvelua jo viime syksystä lähtien. Eurooppalaisten ulottuvillekin se oli tulossa nyt, mutta eipä tullut.

Suomessa helmikuun 14. on lanseerattu ystävänpäivänä, mutta ainakin englanninkielisessä maailmassa päivällä on romanttisempi kaiku nimellä Valentine's Day. Facebookilla ilmeisesti tuumittiin, että treffisovelluksen avaamiselle ystävänpäivän aatto olisi mitä sopivin hetki.

EU:n tietosuoja-asioista vastaavalla Irlannin tietosuojavaltuutetulla ei kenties ollut mitään päivän valintaa vastaan, mutta toimistosta heitettiin iso kapula rattaisiin juuri ennen maaliviivaa. Syynä on huoli palvelun tarjoamasta yksityisyydensuojasta, muun muassa Reuters kirjoittaa.

Tietosuojavaltuutetun mielestä Facebook oli käänteissään turhan äkkinäinen. Tieto palvelun avaamisesta saatiin vain 10 päivän varoitusajalla, joten valtuutettu piti aikaa aivan liian lyhyenä, jotta tietosuoja-asioiden olemisesta gdpr:n edellyttämällä mallilla voisi saada selkoa. Etenkään, koska Facebook ei toimittanut minkäänlaista dokumentaatiota siitä, miten käyttäjien yksityisyyden suojasta huolehditaan.

Dokumentteja saatiin vasta tämän viikon maanantaina, kun tietosuojavaltuutetun väki teki tarkastuskäynnin Facebookin Irlannin päämajaan.

Facebook ei halunnut ottaa riskiä siitä, että se joutuu taas kiipeliin tietosuoja-asioista, joten se ilmoitti keskiviikkona lykkäävänsä suosiolla avajaisia.

Facebook Dating sisältää ”salaihastusominaisuuden” (Secret Crush). Sillä voi muilta piilossa poimia joukon FB-kavereitaan ja Instagram-seuraajiaan, joiden kanssa voisi haluta lähempään kanssakäymiseen. Palvelu ilmoittaa, jos halut jonkun ihmisen kanssa kohtaavat.

Deittipalvelu on nyt käytössä parissa kymmenessä maassa, mutta ei siis aikomuksista huolimatta Euroopassa.