Aiemmin tällä viikolla kerrottiin, että kryptovaluutta libran kehittäjiä hiillostettiin keskuspankkien johtajien tapaamisessa. Huolena tuntuu olevan, että libra ja muut kryptovaluutat saattavat aiheuttaa epävakautta rahamaailmassa sekä heikentää hallitusten ja keskuspankkien finanssipolitiikan tehoa.

Reuters kirjoittaa nyt, että Saksan valtiovarainministeri Olaf Scholz on antanut tylyn tuomion libralle: ”Emme voi hyväksyä rinnakkaisvaluuttoja, ne täytyy torjua yksiselitteisesti.”

Libran pelätään haastavan perinteiset valuutat, mikä veisi työkaluja valtioiden ja keskuspankkien käsistä. Sen on kaavailtu olevan niin sanottu stablecoin, joka poikkeaa yhdellä merkittävällä tavalla bitcoineista ja muista sen kaltaisista.

Etenkin bitcoinin yhteydessä on nähty, että kryptovaluutan arvo saattaa heilahdella rajusti markkinoiden eläessä. Stablecoinit ovat vakaampia, koska niiden arvo on sidottu esimerkiksi dollarin tai kullan arvoon – ylipäänsä johonkin, joka estää valuuttakurssin tolkuttomat heittelyt.

Näin libra voisi haastaa perinteiset valuutat aivan eri tavalla kuin vaikkapa bitcoin. Tätä ei Saksassa eikä monessa muussakaan maassa haluta nähdä. Saksa aikookin tehdä yhteistyötä muiden maiden kanssa torjuakseen uhan siitä, että stablecoinit nousevat jonkinlaiseksi rinnakkaisvaluutaksi, joka ei ole valtioiden ja keskuspankkien hallittavissa.

Lähde: Tivi