Kiinan keskuspankin tutkijat ovat tutkineet digitaalisen valuutan mahdollisuutta jo vuodesta 2014. Nyt Kiina näyttää ottaneen uusia askeleita kohti valtion tukeman kryptovaluutan luomista.

Kiinan keskuspankin teknologiajohtaja Li Wei nimittäin julisti maanantaina, että pankkien tulisi lisätä lohkoketjuteknologian käyttöä, Fortune kirjoittaa.

Sen jälkeen Kiinan presidentti Xi Jinping vaati poliittisen toimikunnan järjestämässä istunnossa lisäämään panostusta lohkoketjuteknologian tutkimukseen ja innovointiin.

Presidentin kommentti aiheutti bitcoinin ja muiden lohkoketjuteknologiaa hyödyntävien yhtiöiden osakkeiden arvon nousun niin voimakkaana, että valtion tiedotusvälineet joutuivat pyytämään sijoittajia ”pysymään järkevinä”.

Myös Facebook on suunnitellut omaa libra-kryptovaluuttaansa, jota valtio tosin ei olisi säätelemässä.

The New York Times kirjoitti viime viikolla, että Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg kokeekin Kiinan uhkana Yhdysvaltain taloudelliselle johtajuudelle, jos Facebookin libra-kryptovaluutan kaltaiset projektit eivät auta sen selättämisessä.

Samalla, kun Kiinan valtio on suunnitellut omaa kryptovaluuttaansa, se on rajoittanut yksityisesti kehitetyn kryptovaluutan mahdollisuuksia maassa. Vuonna 2017 Kiina kielsi kryptovaluuttojen ico-rahoitukset (initial coin offering) ja sen jälkeen koko yksityisen kryptovaluuttakaupan. Keväällä se harkitsi myös kieltävänsä kryptolouhinnan, joka on vallannut Kiinan alueita.