Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on toitottanut useaan otteeseen tekoälyn ja koneoppimisen kykyjä, joiden avulla voitaisiin tulevaisuudessa torjua poliittisia vaikutuskampanjoita ja valeuutisia. Suurista odotuksista huolimatta joskus perustavanlaatuisetkin tehtävät osoittautuvat koneelle liian vaikeaksi.

Indonesiassa satoja henkiä vaatineeseen maanjäristykseen liittyvät päivitykset täyttyivät Facebookissa ilmapalloista ja konfetista, kun koneäly tulkitsi paikallista kieltä väärin, kertoo Mashable. Indonesian kielen sana ”selamat” tarkoittaa sekä selviytymistä että onnitteluja.

Facebook siis luuli käyttäjien levittelevän onnentoivotuksia, kun todellisuudessa he toivoivat maanjäristyksen uhrien selviävän luonnonkatastrofista hengissä. Palvelu osaa ”neuvokkaasti” höystää onnentoivotuksia värikkäin ilmapalloin ja konfetein.

Facebook totesi jälkikäteen järjestelmän toimineen juuri niin kuin sen oli tarkoituskin – se ei vain ymmärtänyt kielen nyansseja. Nolon virheen tultua ilmi yhtiö poisti konfettitoiminnon paikallisesti pois päältä ja esitti osanottonsa järistyksen uhreille.

“Congrats” in Indonesian is “selamat”. Selamat also means “to survive.”

After the 6.9 magnitude earthquake in Lombok, Facebook users wrote “I hope people will survive”. Then Facebook highlighted the word “selamat” and throw some balloons and confetti. pic.twitter.com/DEhYLqHWUz

— Herman Saksono (@hermansaksono) August 6, 2018

Päivitetty 10.8.2018 klo 8:35: Indonesian kielen sana on ’selamat’, ei ’selemat’.