Facebookin perusti lokakuussa raadin käsittelemään käyttäjien valituksia heidän mielestään virheellisesti Facebookista tai Instagramista poistetuista sisällöistä. Nyt moderointipolitiikkaa arvioiva itsenäinen Oversight Board on valinnut ensimmäiset kuusi käsiteltävää tapausta.

Kaikkia tapauksia raadilla ei ole aikaa käsitellä, joten se ilmoitti valitsevansa sellaisia, joiden suhteen tehdyillä linjauksilla on potentiaalisesti vaikutusta suureen määrään käyttäjiä jatkossa. 20 000 tapauksen joukosta käsittelyyn valittujen valitusten aihepiirit liippaavat alastomuutta, vaarallisia henkilöitä ja koronaviruspandemiaa koskevan valheellisen tiedon mahdollisesti aiheuttamaa väkivaltaa, USA Today kertoo.

20-henkisen raadin viisi jäsentä käsittelee kutakin tapausta. Yleisön mielipiteitä tapauksista kuunnellaan 8. joulukuuta saakka. Sen jälkeen raadit tekevät päätöksiä 90 päivän aikana.

Ensimmäinen poisto oli pandemiaan liittyvässä ryhmässä Ranskan virallista linjausta koskeva kirjoitus. Siinä väitettiin maan kieltävän tarkoituksella hydroksiklorokiinin ja toisen lääkkeen käytön koronavirusta vastaan, vaikka Remdevisirille on sallittu mainosviestien lähettäminen. Tapaus otettiin käsittelyyn siksi, että se on esimerkki väärän tiedon mahdollisuuksista aiheuttaa ihmisille haittoja verkon ulkopuolella.

Vihapuheeseen liittyvässä tapauksessa väitettiin Malesian presidentin kovasanaisesta tviitistä otetun kuvan saatteena, että muslimeilla on oikeus olla vihaisia ja tappaa ranskalaisia vanhojen väärintekojen vuoksi.

Yhdessä sensuroidussa postauksessa oli kuva kuolleena rannalla makaavasta lapsesta. Tekstissä kysyttiin, miksi Kiina vaikenee uiguurien sorrosta.

Sekä Kiinan että Malesian presidentin linjauksia arvostelleiden viestien kirjoittajat valittivat sanoen, että he halusivat kritisoida tai tuoda julki poliittista vallankäyttöä.

Brasilialainen käyttäjä valitti Facebookin poistaneen rintasyöpäkampanjaan liittyvän kuvan alastomuutta koskevien sääntöjen perusteella.