Facebook on jo pitkään taistellut valeuutisia ja virheellistä tietoa vastaan. Kuitenkin koronapandemian alettua ongelma on syventynyt. Tilanteen on tehnyt hankalaksi myös se, että etätöihin häädetyt moderaattorit vastaavat yhä pienemmästä osasta sisällön tarkastamisesta, ja heitä paikkaamaan on valjastettu tekoäly.

Toisaalta ratkaisulla voi olla myös hyvät puolensa, sillä ihmismoderaattorit joutuvat tarkastamaan päivittäin kammottavaa törkyä.

Facebookin omassa blogitekstissä todetaan, että pelkästään huhtikuussa tekoäly lisäsi varoitustekstin yhteensä 50 miljoonaan covid-19 -teemaiseen julkaisuun. Varoitustekstit ovat olleet varsin toimivia, sillä 95 prosenttia käyttäjistä jättää varoitustekstillä varustetun julkaisun katsomatta.

Tämän lisäksi keinoäly on ryhtynyt tarkkailemaan myynti-ilmoituksia, jotka koskevat toistaiseksi kiellettyjä myyntiartikkeleja, kuten kasvomaskeja sekä koronavirustestejä.

Facebook onkin ilmoittanut työskentelevänsä yli 60 faktantarkastuksesta vastaavan tahon kanssa, jotka arvioivat sisältöjä yli 50 kielellä. Tämän jälkeen näiden toimijoiden huomaamat valeuutiset ja niiden kopiot tekoäly pystyy tunnistamaan.

Kuvien ja tekstin yhteistunnistus on kuitenkin tuottanut tekoälylle ongelmia. Esimerkiksi hiukan muunneltu kuva tai pelkästään kuvakaappaus alkuperäisestä kuvasta ovat ongelmallisia, vaikka ihmissilmällä otos näyttäisi täysin identtiseltä.

Tätä ongelmaa varten Facebook on ottanut käyttöön SimSearchNet-tekoälyn, jonka toimintamekanismi perustuu neuroverkkoihin. Työkalu keskittyy nimenomaan identifioimaan lähes identtisiä duplikaatteja