Tallenteiden kuunteluttamista ihmisillä on perusteltu laadunvalvonnalla: äänitteitä läpi kahlaavien työntekijöiden on tarkoitus varmistaa, että tekoäly on käsittänyt ihmisten tiedustelut ja käskyt toivotulla tavalla.

Tätä kuuntelutyötä ovat teettäneet alihankkijoillaan monet suurimmista teknologiajäteistä: Apple, Google, Amazon ja Microsoft.

Nyt joukon jatkoksi liittyy amerikkalaisen GAFA-nelikon täydentävä Facebook, kirjoittaa CNET. Se kertoo kuunteluttaneensa Messenger-sovelluksesta kerättyjä äänitallenteita alihankkijoillaan. Digiapureista nousseen kohun vuoksi se sanoo kuitenkin lopettaneensa tallenteiden litteroimisen ihmisvoimin – aivan kuten Apple, Google ja Amazonkin.

Facebookin mukaan äänitteitä ihmistyöntekijöiden kuunneltavaksi lähettäneet Messenger-käyttäjät olivat valinneet asetuksista kohdan, joka salli heidän lähettämiensä ääniviestien litteroimisen.

Samalla somejätti muistuttaa, että kaikki äänitallenteet anonymisoitiin ennen niiden lähettämistä alihankkijoille. Tätä ovat toistelleet kaikki muutkin digiapureidensa laatua valvovat yritykset, mutta asiassa on yksi ongelma: tallenteiden arkaluontoinen sisältö paljastaa usein äänessä olevien ihmisten henkilöllisyyden.

Facebookin toimitusjohtaja Mark Zuckerberg on todennut aiemmin Yhdysvaltain senaatille, että ”Facebook ei käytä laitteiden mikrofoneja käyttäjien kuunteluun ja sitä myöten mainosten kohdentamiseen”.

Lähde: Tivi