Videopuhelimiksi tarkoitetut Portal-laitteet ovat herättäneet kysymyksiä yksityisyydensuojasta ja siitä, haluaako joku somejätin valvovan silmän jatkuvasti kotiinsa. Koronaviruksen lukittua ihmiset koteihinsa on videopuheluille löytynyt kuitenkin aivan uudenlaista tarvetta.

Brittein saarilla viritellään parhaillaan yhteistyötä maan terveydenhuollon ja Facebookin välile. Wiredin tietojen mukaan pian ollaan aloittamassa kokeilua, jossa pilottiohjelmaan valituissa vanhankodeissa otetaan käyttöön peräti 2000 Facebookin lahjoittamaa Portal-laitetta videopuheluita varten.

Mikäli pilotti on menestyksekäs, voitaisiin Portaleita hankkia maan vanhainkoteihin jopa 100 000 kappaletta. Facebook on omalta puoleltaan luvannut toimittaa laitteet alennushintaan. Wiredin mukaan maassa on 11 300 vanhainkotia ja niissä 410 000 asukasta.

Virallista kommenttia Wired ei saanut asiaan miltään mukana olevalta taholta. Facebook tyytyi vain kiistämään tiedon 100 000 kappaleen Portal-sopimuksesta.

Portal-laitteilla voi soittaa videopuheluita joko Facebook Messengerin tai WhatsAppin kautta. Vaikka periaatteessa puhelut voi soittaa myös älypuhelimella, tuo Portalin käyttö mukanaan tiettyjä etuja. Pöydällä itsenäisesti seisova laite on varustettu puhelinta kookkaammalla näytöllä ja kaiuttimella. Lisäksi Portaleiden kamerat rajaavat ja siirtävät kuvaa automaattisesti. Kameran edessä voi siis liikkua vapaasti, ja toiseen päähän näyttää siltä kuin näkymätön kameramies seuraisi puhujaa koko ajan.